Dit jaar maken we 4 en 5 mei helaas weer thuis mee. Maar iedereen kan meedoen; hang de vlag uit, neem stilte in acht, kijk tv of op onze website en social media naar een filmpje met een herdenkingsceremonie.

Dinsdag 4 mei

Vanochtend heeft burgemeester Marriët Mittendorff bloemen gelegd bij het monument in Overasselt waar jaarlijks de 4 mei herdenking plaatsvindt.

In het onderstaande filmpje ziet u de jaarlijkse ceremonie. Helaas kon dat dit jaar niet fysiek ivm de Corona-maatregelen. 

Lezing door burgemeester Mittendorff

Onze burgemeester Marriët Mittendorff schreef een speech speciaal voor de herdenking. 

Dorpsdichter gemeente Heumen

Thijs Kersten, onze nieuwe dorpsdichter schreef speciaal voor de Dodenherdenking twee gedichten die door Iris de Water van Scouting Malden en door hemzelf werden voorgelezen. 

Woensdag 5 mei

In 2019 en 2020 herdachten we het eind van de Tweede Wereldoorlog en vierden we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. We zagen een mooi filmpje over hoe we omgaan met vrijheid, hoe verantwoordelijk we ons voelen daarvoor en wat het vraagt aan inzet van onszelf en anderen. Dit filmpje kunt u nog een keer bekijken. Het jaarthema van 2021 is: ‘na 75 jaar vrijheid’. Dit is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021?   

Op deze dag vragen wij u de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons hebben bevrijd. Onder de klanken van het Wilhelmus heeft onze burgemeester Marriët Mittendorff vanochtend de Nederlandse vlag gehesen. Kijk onder naar het filmpje daarvan. 
 

7 gedichten naar aanleiding van 4 en 5 mei

Volledige vrijheid om te doen en laten wat je wil is niet meer vanzelfsprekend, we merken het allemaal. Toch wilde de dorpsdichter van onze gemeente deze dagen de aandacht geven die ze verdienen. Daarom heeft Thijs Kersten een zevental gedichten geschreven in de sfeer van bevrijding en deze zijn met hulp van de gemeente op een ansichtkaart gedrukt.

Er is gekozen voor zes gedichten waar een zevende gedicht uit voorkomt. Deze gedichten worden u gratis aangeboden! Ze zijn vanaf zaterdag 1 mei (zolang de voorraad strekt) te verkrijgen bij de Read Shop in het winkelcentrum van Malden en bij Drogisterij en cadeaushop Lucy van Langen in Overasselt. U vindt de gedichten ook hier.

Namens de projectgroep en de dorpsdichter
Peter van der Molen (woordvoerder projectgroep)