Heumen is na Nijmegen de tweede gemeente in de regio die een permanente streep zet door het afsteken van vuurwerk. Het is het hele jaar verboden consumentenvuurwerk af te steken in onze gemeente. Ook tijdens de jaarwisseling. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) afsteken mag.

In heel Heumen moest het maar eens gedaan zijn met het afsteken van vuurwerk besloot de gemeenteraad. Slecht voor het milieu, onveilig, lawaaiig, en het levert hulpdiensten handenvol werk op, beargumenteerden de meeste politici hun mening. En het werkt ook nog eens vandalisme in de hand: elke jaarwisseling wordt weer voor duizenden euro’s aan openbare bezittingen opgeblazen.

Heumens vuurwerkverbod geldt hele jaar

  • In maart 2021 heeft de gemeente Heumen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen dat het afsteken van consumentenvuurwerk in Heumen voor iedereen (ook voor professionele bedrijven) is verboden. Zie: Algemene plaatselijke verordening gemeente Heumen 2021 (overheid.nl) Dit vuurwerkverbod geldt het hele jaar en dus ook tijdens de jaarwisseling!
  • Iedereen van 12 jaar en ouder mag wel kindervuurwerk uit de categorie F1 (ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur, knalerwten, trekrotjes) het hele jaar door afsteken.

Soorten vuurwerk

Consumentenvuurwerk heeft een code op de verpakking, die aangeeft om welke soort het gaat:

  • F1, ook wel fop- en schertsvuurwerk of kindervuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, knalerwten, trekrotjes: dit mag u het hele jaar afsteken. Ook tijdens de jaarwisseling.
  • F2, siervuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk zoals rotjes: dit vuurwerk afsteken is tijdens de  jaarwisseling in Heumen verboden voor consumenten. Vuurwerkhandelaren in Heumen mogen het volgens landelijke wetgeving normaal gesproken wel verkopen.
  • F3, zwaarste soort (knal)vuurwerk zoals honderdduizendklappers: dit vuurwerk afsteken is komende jaarwisseling overal in Nederland verboden voor consumenten. U mag het nergens afsteken en vuurwerkhandelaren mogen het niet verkopen.
  • F4, professioneel vuurwerk en illegaal vuurwerk (zonder code): dit is overal verboden voor consumenten.

Overtredingen betekenen boetes

Op het afsteken van verboden vuurwerk staat een boete van minimaal 250 euro en voor illegaal vuurwerk is dit zelfs minimaal 400 euro. Minderjarigen die vuurwerk bij zich hebben of afsteken (m.u.v. fop- en schertsvuurwerk) worden naar Bureau Halt verwezen.