Beste inwoners van Nederasselt, Overasselt, Heumen en Malden,

Dit weekend staat carnaval voor de deur. Een feest dat ook in alle kernen van de gemeente Heumen doorgaans volop gevierd wordt. Hoewel carnaval als zodanig altijd doorgaat is het feest vorig jaar door de omstandigheden toch vooral geruisloos aan ons voorbij gegaan. Gelukkig kan er dit jaar veel meer en kunnen we, wellicht op een wat bescheidenere schaal dan we gewend zijn, toch weer carnaval vieren. Dat is een fijn vooruitzicht, want tradities kunnen alleen doorgegeven worden aan de volgende generatie door ze in ere te houden. De aanloop er naartoe hebben we dan wel moeten missen, maar het feest zelf kan in ieder geval gevierd worden. En dat is al heel wat waard.

Het vieren van carnaval is voor veel mensen vooral een manier om de alledaagse beslommeringen even te vergeten, de boel drie dagen de boel te laten, even alle zorgen aan de kant. Aan een periode zonder zorgen hebben we allemaal, en niet alleen de carnavalisten onder ons, ongetwijfeld behoefte. De afgelopen twee jaar zijn voor ieder van ons in meer of mindere mate vol van zorgen geweest. Die behoefte aan wat meer zorgeloosheid verbindt ons, na twee coronajaren, allemaal met elkaar.

Het carnavalsfeest markeert van oudsher de overgang van de winter naar de lente. Van oorsprong is het een lente- en vruchtbaarheidsfeest. Een rite de passage. Een overgang naar betere tijden. Bijna alle coronamaatregelen behoren vanaf de vrijdag voor carnaval tot het verleden. In die zin zou je kunnen zeggen dat carnaval dit jaar meer dan ooit de overgang naar betere tijden markeert en dus ook meer dan ooit een moment is om te vieren. Ik hoop dat carnaval dit jaar ook heel nadrukkelijk de overgang van zorgelijke naar zorgelozere tijden zal symboliseren. Dat raakt aan de essentie van het carnavalsfeest. Een overgangsritueel van donker naar licht. Garanties daartoe hebben we uiteraard niet. Maar reële verwachtingen mogen er zijn.

De carnavalsvierders onder ons wens ik uiteraard een mooi feest toe. Spring verantwoord uit de band en vier het feest met beleid. Geniet er extra van nu het weer kan. Het minder carnavals minnende deel van onze gemeente wens ik een mooie voorjaarsvakantie. Maar ik wens ons allemaal, carnavalist of niet, vooral die overgang naar minder zorgelijke tijden toe. 

Alaaf! Op een mooie overgang naar betere tijden voor ons allemaal!

Met een hartelijke carnavalsgroet,

Joerie Minses
Burgemeester van de gemeente Heumen