Landschapsontwikkeling

Home > Bestuur > Landschapsontwikkeling

Landschapsontwikkeling

Gemeente Heumen vindt het belangrijk om nieuwe ontwikkelingen, initiatieven en ideeën samen te brengen om ons landschap te ontwikkelen. Op deze pagina vindt u daarover meer informatie. Heeft u een idee of initiatief? Neem contact met ons op.

Werkt u ook mee aan het landschap?

Heeft u een erf of perceel in het buitengebied? De brochure Een mooier landschap maken we samen! biedt u suggesties om uw erf, bedrijf of omgeving in te passen in het landschap. Het landschap is heel divers. Elk gebied heeft zijn eigen kenmerken. Dit noemen we ook wel landschapstypen. Het landschap in de gemeente Heumen bestaat uit diverse landschapstypen, de Maasuiterwaarden, oeverwallen, kommen en bossen. Wilt u ook weten in welk landschapstype u woont? Op de website van Landschapsbeheer Gelderland kunt op uw locatie op de kaart klikken voor meer informatie of uw adres invoeren.

Wilt u de handen uit de mouwen steken? Doe dan mee met de activiteiten van Lierdal Actief of het Erfgoedplatform of aan onderstaande projecten:

Landschapsimpuls

De gemeente Heumen is trots op haar landelijke omgeving. Wij zijn dan ook blij dat met het project ‘Landschapsimpuls Heumen’ inwoners hun erf en grond met subsidie landschappelijk versterken. Wilt u als inwoner van het buitengebied van de gemeente Heumen graag een hoogstamboomgaard of een vogelbosje op uw perceel? Of wilt u een fraaie haag of singel met streekeigen bomen of struiken? Bewoners hebben op 12 september jl. informatie over hun erf in het landschap gekregen. Ze leerden kijken naar de inrichting van hun perceel in het landschap. Indien u niet aanwezig kon zijn, kunt u zich tot 1 oktober vrijblijvend aanmelden.

Oogstfeest in boomgaard Elshof

Zaterdag 30 september van 9.30 tot 13.00 uur bent u van harte welkom bij het oogstfeest in De Elshof. Door de late vorst in het voorjaar, hangen er geen appels om te plukken, maar er is genoeg te doen! Daarom willen we dit jaarlijks feest toch door laten gaan. Kinderen en volwassenen, iedereen is welkom. Er zijn activiteiten voor jong en oud. De toegang is gratis.

Natuurwerkdag

Doe mee aan de landelijke Natuurwerkdag op 4 november 2017 op diverse locaties bij u in de buurt. Kijk voor deelnemende locaties en aanmeldingen op de website www.natuurwerkdag.nl.

Bestaande initiatieven en projecten

Wilt u meer weten over bestaande initiatieven en projecten in de gemeente? Bekijk dan het Landschapsontwikkelingsplan (LOP). Een aantal actuele projecten zijn:

Beleid

De gemeente Heumen heeft samen met een aantal buurgemeenten een gezamenlijk Gebiedsuitvoeringsprogramma Maas en Waal (GUP) voor het buitengebied opgesteld en per gemeente uitgewerkt in een Landschapsontwikkelingsplan (LOP).

Subsidies

Wilt u weten of uw initiatief in aanmerking kan komen voor ondersteuning door de gemeente in de vorm van advies, samenwerking of financiering? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u de weg wijzen naar subsidieprogramma's bij gemeente, provincie of rijk.

Contact

Marieke Bos
Beleidsmedewerker groenbeheer (afd. Bouwen, Milieu en Leefomgeving)
MBos@heumen.nl

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden