Marriet Mittendorff

Iedere week schrijft burgemeester Marriët Mittendorff op de gemeentepagina in Hét Gemeentenieuws over haar bezigheden en ervaringen als burgemeester.

U kunt haar blogs van het afgelopen kwartaal hieronder teruglezen.

 • U herkent dat misschien wel, komt er een bericht van iemand die u kent en die dan opeens dringend geld nodig heeft. Het is me al een paar keer overkomen, en de eerste keer was ik stomverbaasd. Inmiddels weet ik dat iemand, mogelijk in een ver land, een manier heeft bedacht om snel aan geld te komen. Maar sommige mensen denken, ach, wat sneu, laat ik maar gauw wat storten. Tegenwoordig zijn de technieken veel verfijnder en krijgen we – zo schijnt - een app van een van de kinderen, zus of broer, die plotseling krap zit. Het is pure criminaliteit en in goed Nederlands hebben we het dan over cybercrime. Daar is deze week veel informatie over te vinden. Heel wetenswaardig en mogelijk voorkomt het dat u in alle goedheid veel geld verliest. Schaamt u zich dan niet, maar meld het!
 • Dit is de mooiste periode van het jaar als het om jong leven gaat. In onze tuin scharrelen een paar kloeken met kuikens druk rond. Die kleintjes zijn verdraaid grappig als je ze zo bezig ziet. En ook de zwaluwen proberen op diverse plekken hun nestjes te bouwen. Op straat zie je de eerste uitjes van jonge honden. Als ik zo’n puppy zie, denk ik niet meteen aan al die hondenpoep waar we ook mee worden geconfronteerd.
 • Bij de gemeente beleven we de week van de vitaliteit. Medewerkers worden op allerlei manieren opgeroepen om mee te doen met activiteiten om prettig in je vel te zitten. Het gaat om bewegen, denkspelletjes, gezonde voeding, gezonde werkplek en zo meer. Er zijn filmpjes opgenomen, en op de mountainbike geoefend. Een mooi initiatief. Ik zie een filmpje waarin medewerkers ons meenemen naar het bos en laten zien hoe je sporen van dieren herkent. Ik zou willen dat ik dat ook zou kunnen. 
 • In de gemeenteraad praten we over de gemeenschappelijke regelingen. De term die gebruikt wordt voor al die zaken waar we samen met andere gemeenten in optrekken. Het gaat dan bijvoorbeeld over de verwerking van afval, het regionale vervoer, de vergunningen en nog zoveel meer. Het is fijn dat we met andere gemeenten kunnen samenwerken, maar het betekent ook dat we niet alles zelf kunnen bepalen.
 • Wat zou het fijn zijn als het echt weer was voor een terrasje of om heerlijk in de tuin te werken. Tussen de buien door gaat het nog wel, maar ik zou alle mensen willen toewensen dat ze weer lekker naar buiten kunnen en anderen kunnen ontmoeten. Het weer werkt nog niet daverend mee, maar dat komt vast. Wel zie ik volhardende wandelaars die storm en regen trotseren voor een fikse wandeling. Heel gezond. Nu alles ook mooi groen geworden is, met tal van hoge bloeiende bloemen in de bermen, is het extra feestelijk. Daar verandert een buitje niks aan.
 • Rond deze tijd van het jaar heb ik vaak een dubbel gevoel. Het is heerlijk om regelmatig een dag vrij te hebben, zoals met Koningsdag of Tweede Pinksterdag, maar aan de andere wil het met de voortgang van het werk niet zo vlotten. En dan is het nog maar een poosje voordat het weer grote vakantie is. Hoe kunnen we toch een beetje de vaart erin houden? We willen mensen ook niet te lang laten wachten als ze plannen of vragen hebben, en vanwege alle regels duurt het vaak al zo lang.
 • Het zijn bijzondere dagen zo aan het begin van de maand mei. Op de dag vóór Koningsdag worden traditioneel de Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Die zijn altijd al heel bijzonder. Bijvoorbeeld voor mensen die veel op ziekenbezoek gaan, een voortrekkersrol bij verenigingen vervullen, collecteren, die mensen met een handicap begeleiden, hand- en spandiensten verrichten op allerlei vlakken. Het kan van alles zijn, maar sommige mensen hebben het dienstbaar zijn in het bloed.
 • Zo vaak ga ik niet naar kantoor. Wellicht daarom dat ik extra geniet van de ritjes naar het gemeentehuis. Voordat ik daar aankom, heb ik zeker al vijf verschillende koeienrassen gezien. Afhankelijk van het tijdstip grazen de koeien of zijn ze rustig aan het herkauwen. Heel rustgevend, de dieren met ontluikend groen rondom. De aarde ruikt naar lente.
 • Via de radio komt het bericht binnen dat er meer vaccins beschikbaar zijn. Dat is goed nieuws, na alle verhalen waardoor mensen maar meer en meer ongerust worden. Zelf heb ik nog niet zoveel over mijn eigen vaccinatie nagedacht. Maar nu het tijdstip van prikken dichterbij komt, gaat het bij mij ook een beetje kriebelen en hoop ik dat ik snel aan de beurt ben. Het voelt alsof het een blijde gebeurtenis is. Ik hoop dat heel veel mensen dat gevoel ook hebben.
 • Sneeuw, hagel, storm en zon. April doet wat hij wil; een regel uit een spreuk die ik als kind leerde, en die blijkt maar al te goed te kloppen. Ik kijk uit over een prachtig wit landschap en hoop dat alles wat in de tuin gezaaid en geplant is, de vorst mag overleven. Ik heb goede hoop en ben hoe dan ook blij met de tuin.
 • Pasen, voor veel mensen markeert dat de overgang naar mooi weer, andere kleren in de kast, buiten zijn en meer sociale contacten. Pasen staat niet alleen in een christelijke omgeving voor hoop. Hoop op betere tijden. Nu is dat in Coronatijd zeker anders, want we kunnen ons nog niet zo vrij bewegen als we graag zouden willen. Maar een betere tijd lonkt wel. Als toch eens alle mensen die dat willen gevaccineerd zouden zijn. Dan zou het leven er al heel anders uitzien. Hopelijk gebeurt dat nu verder zonder strubbelingen. Dan was Pasen dit jaar echt een moment van hoop.
 • De zomertijd is ingegaan en tegelijkertijd is de avondklok ook een uurtje opgeschoven. Duidelijk is dat veel mensen meer vrijheid hadden gewild dan dat ene uurtje, maar net zo duidelijk is dat de besmettingen oplopen. De hoop van de meeste mensen is gevestigd op het vaccin. Maar hopen dat daar geen haperingen meer in voorkomen.