Marriet Mittendorff

Iedere week schrijft burgemeester Marriët Mittendorff op de gemeentepagina in Hét Gemeentenieuws over haar bezigheden en ervaringen als burgemeester.

U kunt haar blogs van het afgelopen kwartaal hieronder teruglezen.

 • De week van de burgemeester (3 maart 2021)

  Van diverse mensen krijg ik de laatste tijd de boodschap, dat de Coronamaatregelen meer en meer gaan knellen. Ondernemers, of ouderen die soms wel meer dan tien dagen geen enkel contact hebben gehad, jongeren die hun klasgenoten missen, het geluid klinkt overal. In ons wekelijks Coronaoverleg in Nijmegen hoor ik het ook van andere burgemeesters. We zien dat mensen last hebben van de duur van de maatregelen. Iedereen begrijpt het maar we kunnen niet veel meer dan onze signalen doorgeven zodat het geluid doorklinkt op het niveau waar over regels wordt besloten. Dat voelt als te weinig, want wie wil niet versoepelen, maar ook als burgemeesters kunnen we niet veel meer dan dat.
 • De week van de burgemeester (24 februari 2021)

  Een vaccinatielocatie in Malden, met dat bericht werden we door de GGD verrast. Dan begint een heel traject, over de juiste plek, verkeersveiligheid, de mogelijkheid van openbaar vervoer en mogelijke overlast. Maar natuurlijk ook over de voordelen, zoals de nabijheid voor veel mensen in onze gemeente. Met name ouderen hebben nu last van de grote afstand naar de locaties en de lange wachttijden. Met alle mensen van de gemeente die er nu mee bezig zijn, wordt er hard gewerkt om alles in orde te maken, zodat zo snel mogelijk heel veel mensen baat hebben bij de vaccinatie.
 • De week van de burgemeester (17 februari 2021)

  Om mijn wekelijkse stukje te schrijven ruk ik me los van de rechtstreekse beelden van het impeachment-proces dat in de Verengde Staten plaatsvindt. Een proces met ook beelden van de aanleiding: een menselijke massa die op basis van verkeerde informatie gewelddadig wordt, met doden tot gevolg. En beelden van de man die het had kunnen voorkomen. Niet iedereen kan omgaan met macht.
 • De week van de burgemeester (10 februari 2021)

  Heerlijk, de kinderen mogen weer naar school. Dat vinden de meesten van hen heel leuk, en wat ook telt, veel ouders vinden het misschien nog wel fijner. Even een paar uur gewoon de eigen dingen doen, daar hebben weinig mensen iets op tegen. En natuurlijk, sommigen hebben er van genoten om met de kinderen samen les te volgen. Wellicht heeft het beroep van onderwijzer ook meer waardering gekregen nu velen gezien hebben wat zij per dag zoal doen, hoeveel geduld nodig is, en creativiteit, liefde en regelmaat.
 • De week van de burgemeester (3 februari 2021)

  Wat een onrust in het land. Mensen bekogelen elkaar met stenen en zwaar vuurwerk. Het treft altijd iemand die het niet zou moeten treffen. We zijn toe aan andere beelden op tv. Iets moois, iets waar we blij van worden omdat mensen het wél goed met elkaar voor hebben. Goed dat mensen naar buiten gaan en bewegen, maar niet om te rellen.
 • De week van de burgemeester (27 januari 2021)

  Nog meer maatregelen om alle varianten van het Coronavirus beter beheersbaar te houden worden door de mensen heel verschillend ervaren. Voor de een is het nu echt een moeilijke opgave geworden, voor de ander een opluchting omdat stevig wordt doorgepakt om erger te voorkomen. In een regionale bijeenkomst over huiselijk geweld tonen de meldingen aan dat er wel reden is tot zorg. Heel goed dat mensen ergens terecht kunnen als ze weten dat de spanningen in huis oplopen en laat ze ook vooral zo verstandig zijn om zelf hulp te vragen. Dat mag je van een volwassen man of vrouw verwachten en het helpt voorkomen dat er echt nare dingen gebeuren.
 • De week van de burgemeester (20 januari 2021)

  Mensen die de hele dag achter het scherm vergaderen zijn beter af dan mensen die de hele dag niemand zien. Toch is scherm vergaderen ook niet gezond, zo las ik, omdat het echte oogcontact ontbreekt. Wel een gezicht zien, maar elkaar niet echt aankijken schijnt energie te kosten. Ik merk dat eerlijk gezegd zelf ook omdat ik na een dag scherm kijken gewoon moe ben. Dat heb ik niet als ik een hele dag mensen spreek die ik echt in de ogen kan kijken, want daar krijg ik wel energie van.
 • De week van de burgemeester (13 januari 2021)

  Bij de gemeente zitten we al weer helemaal in het ritme van alledag, inclusief de avondvergaderingen. Net alsof er helemaal geen kerstvakantie en jaarwisseling is geweest. Maar af en toe komen we in de gesprekken nog even terug op hoe iedereen die periode heeft ervaren. Het meest gegeven antwoord is: “Anders!”, het was anders dan alle voorgaande jaren. Het was rustiger, minder mensen nabij, minder spannend. En tussen de regels door klinkt een groot verlangen naar sociaal contact.
 • De week van de burgemeester (6 januari 2021)

  Allereerst: een gezond 2021 gewenst! Ik hoop dat u dit jaar verwachtingsvol uit kunt kijken naar een aantal mooie dingen. Dingen waarvan u denkt dat u daar energie van krijgt. Het kan met een feestelijke gebeurtenis te maken hebben, met de komst van nieuw leven, de natuur die ontwaakt uit de winterslaap of die eerder geplande reis die u dit jaar wél kunt maken. Altijd mooi als er iets in het verschiet ligt waar we een beetje gelukkig van kunnen worden.
 • De week van de burgemeester (23 december 2020)

  Dit is het laatste stukje dat ik dit jaar voor u kan schrijven. Ik hoop dat u ondanks alles een mooie kerst kunt vieren. Het is voor u vast veel rustiger geweest, meer ingetogen dan in andere jaren, denk ik. Al kan ik van een afstand niet echt bevroeden hoe het bij u was.
 • De week van de burgemeester (18 december 2020)

  De boom in de tuin versieren met kerstlichtjes kan heel gezellig zijn als langskomende wandelaars even komen buurten. Zo sta ik opeens, weliswaar op (verre) afstand, met een paar mensen te praten over van alles wat zo met kerst, met winter en met Corona te maken heeft. Mensen met een hond hebben dat soort ervaringen wel vaker. Onderweg is de eigenaar van een huisdier vaak wel geneigd tot wat uitwisseling van gedachten met een soortgenoot. In deze tijd is dat een pré; bezoek is er immers veel minder en uitgaan is er ook al niet bij. Misschien dat ik daarom tegenwoordig wel vaak jonge mensen zie, die enigszins onwennig een hond uitlaten. Misschien een hond uit de buurt, voor iemand die wat minder goed ter been is. En bij het terugbrengen even een praatje aan de deur. Niks mis mee.
 • De week van de burgemeester (9 december 2020)

  Rijp op daken en weilanden; de winter piept op een ochtend even om de hoek, om al snel weer ruimte te maken voor een zonnetje. Dan realiseer je je dat Kerstmis niet meer ver weg is. De lichtjes bij de huizen en versieringen op straat versterken dat gevoel. Door Overasselt rijden is leuk omdat aan beide kanten van de straat verlichte kerstbomen staan. Ook de gedachte aan vakantie hoor ik af en toe genoemd worden.