Marriet Mittendorff

Iedere week schrijft burgemeester Marriët Mittendorff op de gemeentepagina in Hét Gemeentenieuws over haar bezigheden en ervaringen als burgemeester.

U kunt haar blogs van het afgelopen kwartaal hieronder teruglezen.

 • Heerlijk nazomerweer levert mooie plaatjes op van wandelende en fietsende mensen, gezellige terrassen en veel glimlachende gezichten. Wat fijn dat er iets van ontspanning lijkt te ontstaan in onze levens, al geldt dat niet voor iedereen. Naast mensen die genieten van wat er is, zien we ook meer geprikkelde en soms agressieve mensen. Waar de een van iets meer vrijheid geniet en de dingen waardeert die we voorheen heel gewoon vonden, zijn anderen nog niet toe aan die stap. Het woord ‘ontmoeting’ heeft een heel speciale betekenis gekregen.
 • We staan als gemeente al weer in een top tien, deze keer niet van de beste gemeenten in ons land, maar van de gemeenten waar de meeste mensen zijn gevaccineerd. Meer vaccinaties, dus minder zieken en minder mensen die sterven aan het virus. Dat is wel iets om heel dankbaar voor te zijn, te meer omdat we zo de mensen in de zorg ook minder belasten. En we kunnen meer dingen doen waarbij we anderen ontmoeten.
 • Sinds een week is het aantal inwoners in onze gemeente flink toegenomen. Veel Engels sprekende mensen; een enkeling spreekt ook Nederlands, omdat deze in een ander land gewend was met Nederlandse mensen samen te werken. Laten we er van uit gaan dat dit hier ook lukt. Voor mij betekent het veel aan tafel met diverse bestuurders om van alles en nog wat te regelen. Vergunningen, veiligheid, financiën en nog zoveel meer. Eigenlijk tref ik alleen maar mensen die zeer gemotiveerd zijn om het allemaal prima in orde te maken.
 • In het allereerste telefoontje dat op woensdagochtend binnenkwam bij de balie werd de vraag gesteld: “Waar kunnen we kleding afgeven voor de mensen uit Afghanistan.” Wat een mooi begin van de dag. Weliswaar een vraag waar we nog geen antwoord op konden geven, maar van zoveel goede wil kun je alleen maar warm worden. Iedereen was druk met organiseren om alles klaar te hebben voor de komst van de tijdelijke bewoners van Heumensoord. Ongetwijfeld komen ook die kleren op de goede plek terecht omdat we zien dat heel veel mensen willen meehelpen aan een gastvrij onthaal.
 • Op kantoor is het drukker dan in de anderhalf jaar hiervoor en ik geniet ervan. Anders dan voor de vakantie komen mensen één of twee dagen naar de werkplek in het gemeentehuis. Het doet goed om hen te zien. Voor de nieuwe mensen die bij ons zijn komen werken is het ook wel fijn dat er regelmatig een collega komt kennismaken. Aan een baan beginnen is fijn, maar als er nauwelijks mensen zijn waarmee je spontaan in contact komt is het stuk minder prettig. Nu maar hopen dat we straks een mooie balans vinden tussen werken thuis, in het gemeentehuis en dichtbij de mensen voor wie we ons werk doen. Want dat laatste kan soms ook wat vaker dan we nu doen.
 • Mijn vakantie is ten einde, en ik heb goed kunnen ontspannen. Ik hoop dat dit voor u ook geldt, want veel mensen waren toe aan het verzetten van de zinnen. Bij mij begon het gevoel van vrijheid al met de opening van de zomerexpositie in de Veldschuur aan de Maas. Out of the blue into the green toonde internationale kunst en met een heerlijk zonnetje en bij de klanken van de enthousiaste bandleden van The PEBB voelde ik me echt op vakantie. Een mooi begin voor meer fijne ervaringen ergens in ons land, en vooral thuis.
 • In Europa is zorg over de grote wateroverlast. Beelden van drijvende huizen, mensen en dieren te water en modderstromen, zijn niet goed voor onze gemoedsrust. In andere landen zijn doden te betreuren; mensen die door het water zijn verrast en omgekomen. In ons land heeft onze buurprovincie Limburg veel overlast door het wassende water. Maar dat water komt ook naar hier. 
 • 1 juli was een gedenkwaardige dag, want toen kwam er een eind aan het wekelijks crisisoverleg van de burgemeesters. Een week later zijn er toch weer extra maatregelen nodig. Het is bijna niet te bevatten. Wat een bijzondere tijd is het toch. We raken van de ene situatie in de andere. Zonder mondkapje door het gemeentehuis voelde een paar weken geleden nog vreemd. Met enige regelmaat dacht ik als ik iemand tegenkwam “Oh, mijn mondkapje!”, maar het hoefde niet meer. En nu hebben we opeens weer duizenden besmettingen en moeten we weer heel voorzichtig zijn.
 • Prachtig hoe ruim meer dan honderd vrijwilligers een paar dagen bezig zijn om geld voor hun vereniging in de kas te krijgen. Daarmee zorgden ze voor het eerste evenement in onze gemeente, en het was een succes: Voetbalclub Juliana ’31 had het goed voor elkaar en gaf heel veel mensen een fijne zondag. Tegelijkertijd lieten ze zien dat ze zo’n evenement prima kunnen organiseren. Dat is vast goed voor het teamgevoel.
 • En dan loop je dus opeens zomaar zonder mondkapje door de supermarkt. Dat is wel even wennen. Het komt ook wel wat plotseling, net alsof er helemaal geen virus meer is. Dat is natuurlijk niet zo en we weten het allemaal. En dan voelt het heel fijn of toch vreemd dat opeens weer zoveel kan en mag. De een is uitbundig met honger om bij mensen te zijn en aan te raken. De ander voorzichtig omdat er nog onzekerheid is en we niet helemaal gerust zijn op een goede afloop. Dat moeten we met elkaar in balans houden. Maar voor ieder is het tijd voor meer ontmoeting, om bij te praten, elkaar extra te omarmen, te troosten en fijne dingen te doen. Laten we kijken wat de zomer ons kan brengen.
 • U herkent dat misschien wel, komt er een bericht van iemand die u kent en die dan opeens dringend geld nodig heeft. Het is me al een paar keer overkomen, en de eerste keer was ik stomverbaasd. Inmiddels weet ik dat iemand, mogelijk in een ver land, een manier heeft bedacht om snel aan geld te komen. Maar sommige mensen denken, ach, wat sneu, laat ik maar gauw wat storten. Tegenwoordig zijn de technieken veel verfijnder en krijgen we – zo schijnt - een app van een van de kinderen, zus of broer, die plotseling krap zit. Het is pure criminaliteit en in goed Nederlands hebben we het dan over cybercrime. Daar is deze week veel informatie over te vinden. Heel wetenswaardig en mogelijk voorkomt het dat u in alle goedheid veel geld verliest. Schaamt u zich dan niet, maar meld het!
 • Dit is de mooiste periode van het jaar als het om jong leven gaat. In onze tuin scharrelen een paar kloeken met kuikens druk rond. Die kleintjes zijn verdraaid grappig als je ze zo bezig ziet. En ook de zwaluwen proberen op diverse plekken hun nestjes te bouwen. Op straat zie je de eerste uitjes van jonge honden. Als ik zo’n puppy zie, denk ik niet meteen aan al die hondenpoep waar we ook mee worden geconfronteerd.