De boom in de tuin versieren met kerstlichtjes kan heel gezellig zijn als langskomende wandelaars even komen buurten. Zo sta ik opeens, weliswaar op (verre) afstand, met een paar mensen te praten over van alles wat zo met kerst, met winter en met Corona te maken heeft. Mensen met een hond hebben dat soort ervaringen wel vaker. Onderweg is de eigenaar van een huisdier vaak wel geneigd tot wat uitwisseling van gedachten met een soortgenoot. In deze tijd is dat een pré; bezoek is er immers veel minder en uitgaan is er ook al niet bij. Misschien dat ik daarom tegenwoordig wel vaak jonge mensen zie, die enigszins onwennig een hond uitlaten. Misschien een hond uit de buurt, voor iemand die wat minder goed ter been is. En bij het terugbrengen even een praatje aan de deur. Niks mis mee.

Voor de medewerkers van de gemeente proberen we gezamenlijke dingen te organiseren. Weliswaar op afstand, want ieder zit achter een scherm, maar dan kan een spel ook leuk zijn. Zeker als er een pakket met lekkers bij de deur wordt afgeleverd. Ik hoor dat veel bedrijven dit soort activiteiten organiseren. Voor onze nieuwe medewerkers is zoiets ook fijn, nu ze geen collega’s in levende lijve ontmoeten. Zo raken ze toch nog een beetje thuis in de organisatie, al vind ik nog steeds de gezamenlijke lunch op mijn kamer veel leuker als welkom. Maar ja, dat moet nog een paar maanden wachten.

Bij het gemeentehuis staat een grote kerstboom, er staan lichtjes achter de ramen en ook de ramen zijn versierd. Mooie tekeningen staan er op met de tekst: Aandacht voor elkaar. Veel mensen herkennen die boodschap. Vooral omdat ze familieleden hebben die veel alleen zijn of omdat ze mensen kennen wier wereldje zienderogen kleiner wordt. De mensen die zelf veel aandacht geven, aan buren, vrienden of familie zien dat het helpt om een kleinigheidje te doen. Dat kleine wordt tegenwoordig zeer gewaardeerd.

Zo leven we geleidelijk toe naar de kerstdagen en de vakantietijd. Net als heel veel dingen dit jaar wordt dit waarschijnlijk ook heel anders beleefd dan voorgaande jaren. Aan de ene kant zijn er minder verplichtingen, aan de andere kant is voor veel mensen het gemis aan samenzijn en de pogingen om dat toch enigszins voor elkaar te krijgen, een item. Met u hoop ik dat het ons gaat lukken om de besmettingscijfers naar beneden te krijgen. Met u hoop ik dat we enigszins onbezorgd de dagen aan het eind van het jaar kunnen doorbrengen. Met u hoop ik op vrede op aarde, op mensen die elkaar respecteren, op elkaar kunnen en willen vertrouwen, op samen sterk zijn en aandacht te hebben voor elkaar.

Ik wens u heel fijne kerstdagen!