Allereerst: een gezond 2021 gewenst! Ik hoop dat u dit jaar verwachtingsvol uit kunt kijken naar een aantal mooie dingen. Dingen waarvan u denkt dat u daar energie van krijgt. Het kan met een feestelijke gebeurtenis te maken hebben, met de komst van nieuw leven, de natuur die ontwaakt uit de winterslaap of die eerder geplande reis die u dit jaar wél kunt maken. Altijd mooi als er iets in het verschiet ligt waar we een beetje gelukkig van kunnen worden.

Tijdens de jaarwisseling was ik echt blij dat we met ‘normaal’ gedrag respect toonden voor anderen, met name voor de mensen in de zorg. Die hebben het al druk genoeg zonder vuurwerkgewonden en comadrinkers. Maar ook voor alle anderen die graag, al dan niet met de familie, binnenshuis de jaarwisseling wilden vieren met spelletjes, hapjes en gezelligheid. En zeker voor de mensen die aan het einde van het jaar stil staan bij het verdriet door verlies van geliefden, ziekte of onzekerheid over werk. Voor iedereen was het meer ingetogen dan in andere jaren en misschien was het voor de meesten een ontdekking dat het dan toch ook leuk kan zijn.

Op oudejaarsdag kon ik ’s middags meerijden in de politiebus om met eigen ogen te zien hoe het er in de dorpen aan toe ging. Het was rustig op straat en we zagen nauwelijks vuurwerkresten. Op een gegeven moment kwam er een melding dat er in een straat zwaar vuurwerk werd afgestoken. Met de opmerking dat de politie er helemaal niks aan deed. Nog geen tien minuten daarvoor waren we langzaam door die straat gereden. Er was niets te zien. Mijn conclusie: de politie kan vanzelfsprekend niet overal zijn, maar ook dat mensen soms wel heel snel geïrriteerd bellen. Op tijd signaleren is heel zinvol; daarbij meteen boos worden iets minder.

’s Avonds klonk er nog wel behoorlijk wat vuurwerk, ondanks het verbod. De liefhebbers gingen nog even hun gang en er zijn mensen die dat leuk en anderen die het vervelend gevonden hebben. Maar ook volgend jaar zal er in onze gemeente een vuurwerkverbod zijn, want dat heeft de gemeenteraad al aangegeven. Dus zullen we andere manieren moeten zoeken om het jaar uit te knallen.

Hoe zit het met uw goede voornemens. Hebt u bij de kerstboom of tijdens de jaarwisseling daarover nagedacht? Of is de tijd zo onzeker dat doelen op voorhand discutabel zijn? Vaak bestaan goede voornemens uit ‘minder zondigen’. Vroeger was dat voor mensen vaak: minder roken. Tegenwoordig is het minder eten, minder zitten, minder gamen. Maar ‘minder’ werkt vaak niet zo goed, heb ik begrepen. Fijner is als we iets juist wél willen gaan doen: bewegen, vrienden opzoeken, informatie verzamelen over een onderwerp, in de buurt iets gaan opzetten. Dat probeer ik dan voor mezelf ook maar op die manier te formuleren. Wellicht komt er in 2021 iets van terecht, Wie weet. Op naar een mooi 2021!