Op allerlei manieren ontvangen we berichten van inwoners over hulp die ze willen bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. Mensen bieden slaapplekken aan, willen goederen inzamelen of op een andere manier een bijdrage leveren. Hartverwarmend om te merken hoe de inwoners van onze gemeente meeleven.

Op dit moment zijn er verschillende maatschappelijke initiatieven voor opvang van Oekraïense vluchtelingen of donaties. Via deze pagina houden we u op de hoogte van de huidige ontwikkelingen in de gemeente en wat u kunt doen.

Wat doet de gemeente?

De landelijke overheid bereidt zich voor op de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft ook onze gemeente de opdracht gekregen om te inventariseren hoeveel mensen wij kunnen huisvesten. Wij hebben een crisisteam opgestart om te onderzoeken welke opvang mogelijkheden er zijn in onze gemeente en in hoeverre de gemeente hierin kan ondersteunen. We inventariseren welke grootschalige mogelijkheden er zijn, maar ook wie particulier mensen op zou willen vangen. 

Particuliere opvang vluchtelingen Oekraïne

U kunt besluiten mensen in huis op te nemen. Laat u hierover eerst informeren, bijvoorbeeld via Ik wil een Oekraïense vluchteling in huis nemen (vluchtelingenwerk.nl)(externe link). U kunt daarop uw aanbod registreren bij Takecarebnb(externe link).
Besluit u mensen op te vangen of heeft u al vluchtelingen uit Oekraïne opgenomen in huis? Houd ook de gemeente op de hoogte! Zo houden we zicht op hoeveel mensen er in onze gemeente verblijven en wat de behoeften zijn. Bel naar (024) 358 83 00 of stuur een mail naar heumen@heumen.nl waarin u beschrijft wat uw aanbod of vraag is en wat uw contactgegevens zijn. Wij nemen dan contact met u op.

Wilt u op een andere manier ondersteunen?

Wilt u een (grootschalige) inzamelingsactie opzetten of heeft u een ander idee om te ondersteunen? Wij vragen u dit altijd te melden bij heumen@heumen.nl. Zo zorgen wij dat we zicht houden op de initiatieven in de gemeente en welke behoeftes er zijn.

Daarnaast zijn er verschillende manieren om hulp te bieden. Hieronder vindt u een aantal landelijke websites met meer informatie om hulp aan de vluchtelingen te geven (als vrijwilliger of door het doneren van geld of goederen).

Er is vooral behoefte aan vrijwilligers die zich (ook langdurig) willen inzetten om de noodopvang in onze gemeente zo goed mogelijk te laten verlopen. Kijk voor informatie en vacatures op:

Heumense vrijwilligers opvang Oekraïners | Gelderse Handen(externe link)

Onderstaande websites bieden nog meer informatie:

https://www.refugeehelp.com/get-help(externe link)

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/russische-inval-in-oekraine/oekrainers-helpen(externe link)

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/steun-oekraiense-vluchtelingen(externe link)

https://giro555.nl/(externe link)

Veelgestelde vragen

Op een aparte pagina hebben wij de antwoorden op de meest gestelde vragen over de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne bij elkaar gebracht.