Elektrisch rijden

Home > Inwoners > Elektrisch rijden

Elektrisch rijden

Toe aan een nieuwe auto? Dan is een elektrische auto de beste keuze voor het milieu en uw leefomgeving. Tijdens het rijden komen er namelijk geen uitlaatgassen vrij. Een auto met een stekker stoot veel minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat. Een elektrische auto is ook nog eens veel stiller en stoot geen fijnstof uit. Het aanbod elektrische en hybride auto’s wordt elk jaar groter en de auto’s worden betaalbaarder.​

Opladen

Elektrische auto’s kunnen aan speciale laadpalen worden opgeladen. Deze zijn op veel plekken te vinden, en ook steeds meer bij parkeerplaatsen aan de openbare weg.

Openbare laadpalen zijn te gebruiken door iedereen met een elektrische auto. Voor het laden is een speciale laadpas nodig. U kunt een abonnement afsluiten met verschillende aanbieders. Openbare laadpalen worden geplaatst en geëxploiteerd door verschillende (commerciële) aanbieders. Alle bestaande openbare laadpalen zijn te vinden op www.oplaadpalen.nl of www.oplaadpunten.nl.

Aanvragen openbare laadpaal

 • Heeft u genoeg ruimte om op eigen terrein te parkeren? Dan plaatst u daar uw eigen laadpunt. Het is niet toegestaan om op te laden via kabels die worden gelegd op, door of onder openbaar gebied.
 • Kunt u bij uw eigen huis of op de oprit geen laadpunt plaatsen? En zijn er in uw omgeving te weinig of geen openbare laadpunten? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen. Hier kunnen u en andere buurtbewoners of bezoekers gebruik van maken. Het aanvragen van een openbare laadpaal is gratis. U betaalt alleen voor het opladen van uw auto.​

Wilt u een openbare laadpaal aanvragen, dan kunt u kiezen uit een aantal aanbieders van laadpalen. Zij moeten zich houden aan de regels van de gemeente. U dient de aanvraag in bij deze aanbieder (u kunt géén aanvraag indienen bij de gemeente). De aanbieder van laadpalen bekijkt uw aanvraag en stuurt een voorstel voor een locatie naar de gemeente.
Biedt u als marktpartij openbare laadpalen aan, en wilt u deze ook in de gemeente Heumen plaatsen? Neem dan contact op met de gemeente. U moet zich houden aan de beleidsregels.

Aanvraagprocedure

 1. U neemt contact op met een marktpartij die de aanvraag  kan verzorgen. In de gemeente Heumen zijn deze aanbieders bekend:
  - Allego: www.openbaarladen.nl
  - PARKnCHARGE: www.parkncharge.nl/particulier
 2. De marktpartij vult het aanvraagformulier in.
 3. De aanvrager stuurt het ingevulde aanvraagformulier met alle bijlagen naar de gemeente Heumen.
  Dat kan via mail (heumen@heumen.nl) of per post, t.a.v. afdeling Milieu.
 4. De gemeente toetst elke aanvraag aan de ‘Beleidsregels oplaadpalen en andere oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op openbaar terrein gemeente Heumen’. De gemeente let daarbij onder meer op vindbaarheid, afstand tot de volgende laadpaal, parkeerdruk in de omgeving en de doorgang voor het overige verkeer. 
 5. De gemeente neemt daarna een verkeersbesluit, zodat de parkeerplaats(en) bij een laadpaal kunnen worden ingericht voor het opladen. 
  Tegen dit verkeersbesluit staat 6 weken bezwaar open. 
 6. Komt er geen bezwaar? Dan gaat de marktpartij aan de slag met het regelen van de meldingen, vergunningen, netaansluiting en het installeren van de laadpaal.
  Afhankelijk van de drukte op dat moment, duurt dit enkele maanden.

Wachttijd

Heeft u al een elektrische auto of heeft u een elektrische auto besteld? Vraag dan snel een laadpaal aan! U moet namelijk rekening houden met een wachttijd van enkele maanden.

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden