Individuele inkomenstoeslag

Home > Inwoners > Individuele inkomenstoeslag

Individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat de gemeente u kan geven als u minimaal 36 maanden aaneengesloten van een minimuminkomen leeft. U kunt er recht op hebben als u weinig of geen vermogen hebt en niet (meer) in staat bent om met werk een hoger inkomen te krijgen.

U kunt het geld vrij besteden, bijvoorbeeld aan spullen die u met een minimuminkomen soms moeilijk kunt betalen, zoals een nieuwe koelkast of televisie.

Voorwaarden

Er gelden enkele voorwaarden om de toeslag te kunnen krijgen, onder andere deze:

  • U bent 21 jaar of ouder, maar niet ouder dan de AOW-leeftijd;
  • Uw inkomen is de afgelopen 36 maanden niet veel hoger geweest dan de voor u geldende bijstandsnorm;
  • U bezit niet méér eigen vermogen dan u voor de bijstand mag hebben;
  • U ontving de afgelopen twaalf maanden niet eerder een langdurigheidstoeslag of individuele inkomenstoeslag;
  • U bent niet in staat met werk een hoger inkomen te krijgen.

Aanvragen

U kunt de individuele inkomenstoeslag aanvragen bij de gemeente. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag (pdf, 280 kB). Heeft u een uitkering van de gemeente Heumen, dan kunt u het verkorte aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag (pdf, 213 kB) gebruiken.
Bij de aanvraag controleert de gemeente of u (nog) aan de voorwaarden voldoet. Daarnaast zal de gemeente beoordelen of u echt niet in staat bent om uw inkomenssituatie te verbeteren. U moet aantonen dat u de afgelopen periode hebt geprobeerd om uw inkomen te verbeteren. Dit kunt u doen in een gesprek met een medewerker van de gemeente. U hebt bijvoorbeeld - voor zover dat mogelijk was - gesolliciteerd, uw vakkennis bijgehouden, uw re-integratietraject gevolgd of vrijwilligerswerk gedaan. Laat hiervan bewijzen zien. Pas als de gemeente vindt dat u aan alle voorwaarden voldoet en u recht heeft op de toeslag, krijgt u een individuele inkomenstoeslag.

De hoogte van de toeslag is in 2019 als volgt:

  • Alleenstaande € 431,-
  • Alleenstaande ouder: € 554,-
  • (Echt)paren: € 615,-

Contact

Voor meer informatie over deze inkomensregeling kunt u tijdens openingstijden contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken via telefoonnummer: 14 024 of u kunt mailen naar: soza@heumen.nl.

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden