Kolken geen afvalputten

Home > Inwoners > Kolken geen afvalputten

Kolken geen afvalputten

Kolken, oftewel rioolputten zijn alleen bedoeld voor de inzameling van regenwater. Wij treffen nog vaak resten van bijvoorbeeld schoonmaakmiddel, cementresten, frituurvet, olie en zakjes hondenpoep in kolken aan. Deze stoffen zijn schadelijk voor het rioolsysteem en kunnen verstoppingen veroorzaken. Ze kunnen zelfs schadelijk zijn voor het milieu. Regenwater wordt namelijk tegenwoordig zoveel mogelijk apart ingezameld. En, waar mogelijk, plaatselijk in de bodem geïnfiltreerd via onder andere infiltratieriolen of slootjes. Kolken zijn dus geen afvalputten!

Op een rij waar u terecht kunt met uw afval(water)

  • Schoonmaaksop: in de gootsteen
  • Cementresten: laten stollen en met het bouwafval afvoeren
  • Frituurvet: in één van de gele inzamelbakken of naar de milieustraat
  • Afgewerkte olie: naar de milieustraat
  • Kattenbakkorrels: bij het restafval
  • Hondenpoepzakjes: in een afvalbak op straat of thuis
  • Medicijnresten: naar de milieustraat of de apotheek

De rol van de gemeente

Samen met het regenwater stroomt zand en bladafval in de kolken. Om  te voorkomen dat dit rechtstreeks in het riool terecht komt, zit er een opvangbak in de kolken die vuil zoveel mogelijk verzameld en de instroming in het riool tegenhoudt. De gemeente zuigt de kolken daarom jaarlijks 2 keer leeg.

Kolk verstopt? Meld het ons!

Het kan zijn dat vanwege sterke vervuiling of een defect de kolk het water niet goed afvoert. Merkt u dit? Laat het ons weten via de app “ Verbeter de buurt” of bel 14 024. Zo kunnen wij de verstopping oplossen.

Stank uit de kolk?

In de kolk hangt een zogenaamd stankklepje, zodat er geen open verbinding ontstaat met het riool. Direct na aan reinigingsronde of in een droge zomerse periode kan een rioollucht uit de kolk ontsnappen. Door 1 à 2 emmers water in de kolk te gooien, kunt u dit zelf verhelpen. Houden de stankklachten aan? Laat het ons weten via de app “Verbeter de buurt” of bel 14 024.

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden