Koninklijke onderscheiding (lintje) aanvragen

Home > Inwoners > Koninklijke onderscheiding (lintje) aanvragen

Koninklijke onderscheiding (lintje) aanvragen

Kent u iemand die zich al vele jaren belangeloos inzet binnen onze gemeenschap? Dat kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk zijn, maar ook een bijzondere invulling van een betaalde functie of een combinatie van beide. U kunt hem of haar voordragen voor een Koninklijke onderscheiding.

In april reikt de burgemeester verschillende Koninklijke onderscheidingen uit aan mensen met bijzondere verdiensten voor de maatschappij. Dit gebeurt tijdens de jaarlijkse lintjesregen op de laatste werkdag voor Koningsdag.

Een uitreiking kan ook bij een bijzondere gelegenheid in de loop van het jaar (bijvoorbeeld bij een jubileum of bij het neerleggen van een functie).

Aanvraag indienen

Voordat u een aanvraag indient, is het verstandig om eerst contact op te nemen met een medewerker van het bestuurssecretariaat via telefoonnummer 14 024 of lintjes@heumen.nl. Deze medewerker kan u in grote lijnen vertellen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn om voor een onderscheiding in aanmerking te komen. Zo voorkomt u teleurstellingen en weet u zeker dat het verzoek op de juiste manier in behandeling wordt genomen.

Wanneer aanvragen?

Als u iemand wilt voordragen, is het belangrijk om tijdig te beginnen. Het verzamelen van de benodigde gegevens en de standaardprocedure die daarna volgt, kosten veel tijd.

Op de site van lintjes.nl  staat het in te vullen voorstelformulier en leest u alles over de procedures en voorwaarden.

Termijn indienen voorstel

Uw voorstel wordt door ons verder uitgewerkt, voorzien van een advies door de burgemeester en daarna doorgestuurd naar de Commissaris van de Koning. Hierbij moeten we ons houden aan de voorgeschreven inzendtermijnen:

• Lintjesregen maandag 26 april 2021: uiterlijk 1 juli 2020
  • Bijzondere Gelegenheid: 6 maanden voor de gewenste uitreikdatum