“Als mensen zeggen hoe goed ze het doet, voelt dat als een schouderklopje”

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > “Als mensen zeggen hoe goed ze het doet, voelt dat als een schouderklopje”

“Als mensen zeggen hoe goed ze het doet, voelt dat als een schouderklopje”

Ieder kind verdient een veilige, kansrijke toekomst, maar helaas is dit niet vanzelfsprekend. Pleegzorg is een vorm van hulp waarbij een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen. Helaas is er een tekort aan pleeggezinnen, zodat kinderen niet de hulp krijgen die zij nodig hebben. Daarom zijn wij, samen met Pleegzorg Nederland, hard op zoek naar nieuwe pleegouders.

Tijdens de ‘Week van de Pleegzorg’ ging wethouder Frank Eetgerink bij een pleeggezin op bezoek. In een openhartig gesprek kwam vooral naar voren met hoeveel liefde en toewijding deze pleegouders voor hun pleegdochter zorgen. “In het eerste jaar komen er natuurlijk veel nieuwe dingen op je af. Je moet een nieuwe structuur zien te vinden. Maar dat went heel snel, ze hoort er gewoon bij.” Met het bieden van een rustige omgeving, eerlijkheid en duidelijke regels hebben zij hun pleegdochter zien opbloeien van een schuchter meisje tot een slimme, zelfverzekerde jonge vrouw. En hun omgeving ziet dat ook. “Als mensen zeggen hoe goed ze het doet, op school bijvoorbeeld, dan voelt dat als een schouderklopje.”

Tekort aan pleegouders

Het is duidelijk: deze pleegouders zijn apetrots. En gelukkig is dat gevoel wederzijds. “We voelen veel waardering van onze pleegdochter. En we vinden eigenlijk ook wel dat we het goed doen. Veel meer mensen zouden dit moeten doen, zeker als je wat meer tijd hebt.” Helaas zijn er te weinig pleeggezinnen en blijft het aantal dalen. “We kunnen het iedereen aanraden. Tuurlijk zijn er lastige momenten, maar er zijn zoveel mooie dingen die je meemaakt. We hebben er nooit spijt van gehad, we moeten er niet aan denken dat ze ergens anders heen zou moeten.”

Een veilige plek om op te groeien

Pleegzorg wordt natuurlijk niet zomaar ingezet. De meeste gezinnen krijgen eerst hulp als een kind nog thuis woont. Werkt dit niet voldoende en is de ontwikkeling en/of veiligheid in het geding, dan kan besloten worden dat het kind (tijdelijk) ergens anders gaat wonen. Zowel het gedrag van het kind als de omstandigheden van de ouders kunnen een reden zijn dat ze de opvoeding thuis niet meer aankunnen. Denk aan financiële problemen, verslaving, een verstandelijke beperking, ziekte of overlijden van één van de ouders. Zo heeft elk kind zijn eigen levensverhaal.

Ieder pleeggezin kan rekenen op ondersteuning van een pleegzorgbegeleider van entrea lindenhout, de pleegzorgorganisatie in onze gemeente. “We zijn erg blij met de hulp van Karin. Onze pleegdochter kan ook altijd bij haar terecht met dingen die ze liever niet met ons bespreekt. Een goede klik is dus heel belangrijk.”

Pleegouder: iets voor u?

Voor meer dan 22.000 kinderen is een stabiel en veilig thuis niet vanzelfsprekend. Er zijn verschillende manieren om hen te helpen: pleegzorg voor zo lang als nodig, crisispleegzorg en weekend-en-vakantie-pleegzorg. Vooral de laatste vorm is relatief onbekend, terwijl hiermee een groot verschil voor ouders en kind kan worden gemaakt. Vooral voor een kind in de buurt.

In principe kan iedereen pleegouder worden. Wat telt is dat u een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden. Dus of u nu een paar uur per week beschikbaar bent, of een kind langere tijd een veilig thuis biedt: u maakt een groot verschil in het leven van een kind!

Antwoord op al uw vragen

Wilt u weten hoe u een kind kunt helpen? Kijk dan op www.ikwilpleegouderworden.nl en op de website van de landelijke campagne: www.openjewereld.nu. Begin volgend jaar organiseren we een informatieavond waar u antwoord kunt krijgen op al uw vragen. Meer informatie hierover volgt.

Nieuwsberichten

Archief

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden