Buurtbemiddeling in tijden van coronamaatregelen

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Buurtbemiddeling in tijden van coronamaatregelen

Buurtbemiddeling in tijden van coronamaatregelen

We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom corona. Het normale leven staat even stil. Bijna iedereen is veel meer in huis, moet thuis werken en de kinderen helpen met het schoolwerk. Anderen moeten werken in moeilijke omstandigheden. Er is onzekerheid en soms ook wel angst. Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om onze kwetsbare medemens te helpen.

Mooi om te zien dat we elkaar in echte crisis weten te vinden. Maar soms lukt dat even niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Want u hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en u kunt misschien nu ook wel minder verdragen van elkaar. Daarom hebben we wat tips voor u op een rijtje gezet.

Tips

  • Als u weet dat u een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.
  • Realiseer u dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende honden, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Houd hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.
  • Als u boos bent of geïrriteerd raakt, nemen emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot u rustig bent voordat u de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt u niet verder.
  • Normaal gesproken adviseren wij de buren persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. U kunt in ieder geval telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als u overlast ervaart.

Buurtbemiddeling

Komt u er niet uit met de buren, dan zou buurtbemiddeling behulpzaam kunnen zijn met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars die buren met gesprekken helpen om samen oplossingen af te spreken. In deze tijd is dat even moeilijker, want persoonlijke gesprekken mogen niet plaatsvinden. Maar buurtbemiddeling is deze weken wel gewoon geopend voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat u in uw situatie zou kunnen doen of als u uw verhaal kwijt wilt. Daar zijn we voor!

Contact met buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling wordt verzorgd door Sterker sociaal werk. U kunt tijdens kantoortijden bellen naar 088-0011333, dan wordt u in contact gebracht met de coördinator van onze gemeente. Kijk ook op onze site www.buurtbemiddelingsterker.nl als u wilt weten wie zijn en hoe wij werken. En als u tips wilt hoe u met uw problemen met de buren om kunt gaan, kijk dan eens op de gloednieuwe site vol met tips www.problemenmetjeburen.nl.

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden