Café van Lin uit 1944 weer terug in Overasselt

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Café van Lin uit 1944 weer terug in Overasselt

Café van Lin uit 1944 weer terug in Overasselt

Dit item is verlopen op 12-11-2019.

De activiteiten rondom Operation Market Garden zijn helaas afgelopen maar de tentoonstelling in Maldensteijn (Malden) blijft zeker tot en met mei 2020 te bezichtigen. Bovendien wordt het oude Café van Lin weer opgebouwd in Overasselt. Vanaf maandag 28 oktober kunt u het café bezoeken!

Café van Lin uit 1944, vanaf 28 oktober weer terug in Overasselt (Hoogstraat 15)

“Opening van de zaal, 28 oct. 1939 - 5 uur - half 6 dansen”, dit is de eerste zin uit de zaalagenda die werd ontdekt in de zoektocht naar de verhalen over Café van Lin, de Familie van Lin en natuurlijk het optreden van Josephine Baker. Exact 80 jaar na dato opent het Café van Lin uit 1944 weer de deuren op maandag 28 oktober 2019.

Zoektocht Josephine Baker

De zoektocht kwam tot stand door de verhalen van de bekende familie uit Overasselt. Het verhaal van die wereldster die in dat café in Overasselt kwam optreden. En de verhalen uit de tijd van de bezetting en bevrijding. De zoektocht was intensief en is zeker nog niet ten einde. Inmiddels is duidelijk dat alle gevonden informatie en voorwerpen een indrukwekkend beeld gaan geven. De ruimte wordt zoveel mogelijk in de oude staat teruggebracht en ademt binnenkort weer de sfeer uit van het Café uit 1944. Inmiddels is de verbouwing van het interieur gestart. De zoektocht bracht Monica Zeegers (initiatiefnemers) in Frankrijk, waaronder het Nationaal archief in Parijs en bij het voormalig woonhuis van Josephine Baker in de Dordogne. Via de digitale weg werd ook uit Engeland en Noord-Amerika informatie opgehaald. Uit de V.S. kwam een ouderwets getypte brief; 4 pagina’s met een prachtig verhaal en zo ontroerend dat Monica vol schiet bij het lezen ervan. “Delen van de brief laten we straks zeker zien in het Café.” aldus Monica.

Oude Café van Lin

Monica Zeegers is apetrots op alle informatie en spullen die er inmiddels gevonden zijn. Elke dag komen er nog nieuwe verhalen, foto’s, documenten en voorwerpen bij. Soms zelfs dichter bij huis dan ze gedacht had. Zo werd op de zolder van het Café nog een aantal prachtige houten panelen gevonden welke ooit deel uitmaakten van het interieur.

Dat dit initiatief zoveel los zou maken, had Monica niet verwacht. “Al die positieve berichten en prachtige verhalen. Veel mensen uit Overasselt hebben al aangegeven straks te komen kijken.” vertelt Monica met een grote glimlach.  Naast dat de sfeer uit die periode teruggebracht wordt, worden er veel foto’s en documenten getoond met het Café als achtergrond. Op de vraag of ze meer informatie heeft gevonden over het bezoek van Josephine Baker aan het Café, kan Monica nog geen antwoord geven. “We hebben hele belangrijke documenten gevonden die veel vragen kunnen beantwoorden. Maar er is meer onderzoek nodig om zeker te zijn over het optreden van Josephine Baker. Ik ben in ieder geval zeer positief gestemd over de uitkomst.”, aldus Monica Zeegers.

Open vanaf maandag 28 oktober

Café van Lin is vanaf 28 oktober 2019 geopend op elke eerste zondag van de maand. Voor groepen is het Café ook te bezoeken op andere momenten. Dan dient er wel vooraf te worden gereserveerd. Reserveren of informatie over de openingsdagen en -tijden is binnenkort beschikbaar op de website www.in1944.nl.

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden