Conclusies woningmarktonderzoek

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Conclusies woningmarktonderzoek

Conclusies woningmarktonderzoek

Dit item is verlopen op 12-11-2019.

De gemeente Heumen heeft de komende tien jaar behoefte aan zeker 700 extra woningen om te voldoen aan de vraag vanuit de eigen gemeente. Daarnaast is er nog vanuit de regio vraag naar geschikte woonruimte. Het is aan de gemeente om daar wel of niet op in te spelen. Een en ander blijkt uit het driejaarlijkse woningmarktonderzoek (pdf, 2.8 MB) dat de gemeente Heumen in samenwerking met woningbouwvereniging Oosterpoort heeft laten uitvoeren.

Meer alleenstaanden

Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat de komende tien jaar ruim 400 extra woningen nodig zijn in Heumen. Inmiddels is dat dus bijgesteld naar 700: circa 40 woningen in Nederasselt, 70 in Heumen, 100 in Overasselt en 490 woningen in Malden. Dat komt voor een deel door demografische factoren, zoals een toename van het aantal alleenstaanden en stellen zonder kinderen. Daarnaast komt het door de druk op de woningmarkt: de regio Nijmegen, waar Heumen onder valt, staat intussen in de top drie van regio's waar grote druk is op de woningmarkt. Liefst 44 procent van alle mensen die zich in onze gemeente vestigt, komt uit Nijmegen en blijft daar ook werkzaam.

Grote vraag naar appartementen

Er is een verschil tussen het soort huizen dat in Heumen beschikbaar is en de woningen waar mensen naar zoeken. Zo zijn er in totaal wel genoeg huizen in de sociale woningbouw, maar is er met name onder ouderen een grotere vraag naar appartementen. Ook is er een grote vraag naar goedkope koopwoningen, terwijl dat soort woningen als nieuwbouw met de huidige prijzen niet kan worden gebouwd. In het bestaande huizenaanbod zijn woningen met die prijs er wél, maar dan moet de doorstroming worden bevorderd. Dat is mogelijk aangezien er genoeg ouderen zijn die hun huizen willen verruilen voor een appartement of gelijkvloerse woning, liefst binnen het eigen dorp.

Liever klein en betaalbaar dan langer wachten

Jongeren hebben vooral behoefte aan kleinere, goedkopere koopwoningen, zo blijkt uit het onderzoek. Een tweekamerwoning van 55 tot 70 vierkante meter is al genoeg. Liever zo'n kleine betaalbare woning, aldus de jongeren, dan nog langer wachten tot ze een andere woning kunnen krijgen. Ook jongeren zijn overigens erg gehecht aan het eigen dorp. Zo zijn er veel hoger opgeleide jongeren uit Malden die na hun studie in Nijmegen graag terugkeren. Eerst in zo'n kleine betaalbare woning en later, als er kinderen komen, in een grotere woning.

Lees het volledige