Duurzaam Thuis

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Duurzaam Thuis

Duurzaam Thuis

In deze ongewisse tijden verblijven, werken en onderwijzen veel mensen met alle gezinsleden thuis. Deze situatie vraagt de nodige aanpassingen in uw woning, want er wordt nu de hele dag verwarmd en geleefd, dag in dag uit.

Een behaaglijke werktemperatuur van 19 graden en een goede ventilatie met verse luchttoevoer zijn heel belangrijk voor uw gezondheid. Er wordt veel digitaal gewerkt waardoor laptops, tablets en telefoons dagelijks worden leeggetrokken en sluipverbruik op de loer ligt  als de snoeren van apparaten, opladers en waterkokers gemakshalve in het stopcontact blijven zitten.

U beperkt het stroomverbruik door stekkers en adapters uit het stopcontact te trekken en de laptop pas op te laden als het nodig is. Mensen met zonnepanelen hebben vorige week mooi op zonne-energie kunnen werken, want de opgewekte stroom van het eigen dak wordt direct gebruikt en de elektriciteitsvraag op het net beperkt.

Als het gaat om energiebesparing kunt u veel met uw gedrag opvangen en ten tweede komen bouwkundige verbeteringen van de woning in beeld. Wellicht bieden deze weken met winterse nachttemperaturen u wat aandachtspunten voor de verbetering van de energiehuishouding in uw huis? Loket Duurzaam Wonen Plus kan u helpen met het besparen of opwekken van energie, het nemen van maatregelen voor een duurzaam thuis en u wegwijs maken in het woud van financieringen en subsidies. Nu nog even digitaal via info@duurzaamwonenplus.nl of telefoon (14 024), maar binnenkort weer fysiek te bereiken in uw gemeente.

Woning ventileren

Uw huis goed ventileren is belangrijk voor uw gezondheid. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. 1 op de 10 woningen heeft schimmel, in bijna de helft wordt gerookt en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten! De luchtverversing (ventilatie) kan dus beter. Vroeger werd de lucht in huis vanzelf ververst via naden en kieren. Maar in moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet en zijn roosters of andere manieren nodig. Vieze lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen kunnen. Mensen die allergisch zijn of problemen hebben met hun neus, longen of luchtwegen, krijgen meer last als de lucht vervuild is. Vervuiling kun je niet helemaal voorkómen, maar ventilatie zorgt altijd voor minder vuile lucht in huis. Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor uw gezondheid.

Op de website van Milieu Centraal ontdekt u welke ventilatie u in huis heeft en krijgt u praktische tips over gebruik en onderhoud: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/woning-ventileren

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden