Een bericht van onze burgemeester

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Een bericht van onze burgemeester

Een bericht van onze burgemeester

Beste inwoners van onze gemeente Heumen,

We zijn met elkaar in een bijzondere situatie beland: het Coronavirus grijpt om zich heen en vraagt van ons allen een andere levensstijl. De overheid heeft daartoe al een paar keer vergaande maatregelen afgekondigd, die noodzakelijk zijn om een grote gezondheidscrisis verder te voorkomen. Als burgemeester besef ik net als u dat we op een andere manier met elkaar moeten omgaan om te voorkomen dat er een tekort aan zorg voor zieke mensen ontstaat. We kunnen niet meer onbekommerd bij mensen op bezoek gaan of ergens een hapje gaan eten. De kinderen kunnen niet gewoon naar school of hun sportclub. Bijeenkomsten met meer dan honderd mensen zijn niet toegestaan, ook als het een bruiloft of afscheid betreft. Veel meer dan ooit te voren in ons leven moeten we nadenken hoe we met elkaar zo gezond mogelijk blijven. Die verantwoordelijkheid ligt bij ons allen, voor onszelf, voor elkaar.

Het Coronavirus zal gevolgen hebben voor het dagelijkse leven in onze dorpen Heumen, Malden, Overasselt en Nederasselt. We bedenken andere manieren om elkaar te begroeten omdat handen schudden niet meer past, we houden afstand van elkaar, en als we een tikkeltje verkouden zijn blijven we thuis. Dat alles om te voorkomen dat dit snelle virus vat krijgt op ons, een maatregel die we serieus moeten nemen. Want ook bij ons wonen mensen waar het virus niet aan voorbij gaat, die aan den lijve de ziekte ervaren en wellicht angstig en verdrietig zijn. De sociale contacten worden anders voor bijna iedereen.

Mooi vind ik te zien hoe mensen de balans weten te vinden tussen nuchterheid en voorzichtig zijn, tussen regels volgen en eigen initiatief. Ondernemers, voor wie dit een moeilijke tijd is, verrassen soms met nieuwe ideeën. Hopelijk kunnen we met elkaar moed houden, want gezamenlijk kunnen we de nare dingen van deze crisis beter opvangen.

Als gemeente proberen we er voor u te zijn, ook al zijn er minder medewerkers om u te helpen, want ook wij werken zoveel mogelijk thuis. Verder houden we ons aan de richtlijnen van het kabinet en de noodverordening die is ingesteld. Ik hoop dat we ervaren dat we met elkaar sterk zijn en nieuwe manieren vinden in wat omzien naar elkaar betekent. En laat ik niet afsluiten voordat ik hartelijk dank zeg aan alle mensen die zo hard bezig zijn met zorgen voor een ander.

Marriët Mittendorff
Burgemeester van Heumen