Fietslessen voor statushouders

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Fietslessen voor statushouders

Fietslessen voor statushouders

In de gemeente Heumen wonen statushouders die op allerlei manieren inburgeren om thuis te raken in een nieuwe woonomgeving. Dat gebeurt door de Nederlandse taal te leren, lid te worden bij (sport)verenigingen en vrijwilligerswerk te doen, te werken of een opleiding te volgen.

Leren fietsen is ook belangrijk om thuis te raken in Nederland. Al is het alleen maar om jezelf zelfstandig te verplaatsen binnen de gemeente en naar Nijmegen (waar inburgeringslessen en veel andere opleidingen worden gegeven). Bij statushouders is fietsen meestal niet zoals bij ons vanzelfsprekend. De gemeente Heumen en Vluchtelingenwerk hebben daarom een fietsproject voor statushouders opgezet. We zijn gestart in het najaar van 2019 en onlangs hebben de eerste deelnemers een certificaat behaald.

Het programma bestond uit theorie- en praktijklessen. We sloten af met een theorie-examen. Veel hulp was er van Vluchtelingenwerk, Step in Nijmegen en van fietsvereniging De Pedaleurs in Malden. Ook konden we van diverse partijen fietsen lenen. In het voorjaar starten we weer met een groep. Als je meer informatie wilt, je wilt aanmelden of wanneer je mensen kent die hiermee geholpen zouden zijn, neem dan contact op met Bernadette Loosen van de gemeente Heumen (bloosen@heumen.nl of bel 06-31677069).