Gemeente neemt twee nieuwe zoutstrooiers in gebruik

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Gemeente neemt twee nieuwe zoutstrooiers in gebruik

Gemeente neemt twee nieuwe zoutstrooiers in gebruik

Op donderdag 30 januari namen onze burgemeester en wethouder René Waas de bedieningskast van één van de twee nieuwe door de firma Aebi-Schmidt-Nido geleverde zoutstrooiers in ontvangst. Onder het genot van een heerlijke taart deed Jeroen Tijhuis van Nido uit de doeken wat een ultramoderne zoutstrooier zoal kan.

De relatie tussen de gemeente Heumen en Aebi-Schmidt-Nido uit Holten (Overijssel)  bestaat al 40 jaar. Naast veel gemeenten en de meeste provincies is ook Rijkswaterstaat klant bij Nido. Met name het serviceverhaal van Nido is bepalend voor het succesvol en blijvend uitvoeren van de gladheidbestrijding. In de winter staat de firma dag en nacht klaar om eventuele storingen te verhelpen en spoedreparaties uit te voeren. Daarnaast krijgen de strooiers jaarlijks een onderhoudsbeurt in oktober zodat ze winterklaar zijn. Gelijktijdig vindt dan ook een ‘vlootschouw’ en een veiligheidskeuring plaats. De werkwijze en uitvoering rondom de gladheidbestrijding zijn vastgelegd in het gladheidbestrijdingsplan dat op de gemeentelijke website ingezien kan worden.

Duurzaam en zuinig

De strooier zelf heeft een zeer nauwkeurige, computergestuurde besturing, waarbij de dosering van het zout en breedte van de weg ingesteld kunnen worden, ongeacht de rijsnelheid. De dosering wordt continu aangepast en bijgesteld voor een zo zuinig mogelijk zoutverbruik. De strooiers zijn ook voorzien van het nieuwste snufje: aan de strooiplaat zit een ‘oog’ (sensor) dat een signaal afgeeft als er geen zout komt terwijl de strooier wel ingeschakeld staat. Daarmee voorkom je dat een groot deel van de wegen op de route ongestrooid blijven en je daar pas te laat achter komt! Voorheen werd tijdens het strooien regelmatig onder een lichtmast gestopt om te controleren of er nog voldoende zout in de strooier zat.

Daarnaast zijn de strooiers deels circulair gebouwd, zo is de trechter is van gerecycled kunststof. Ook aan de toekomst is gedacht, de strooiers zijn al voorbereid op nat zout strooien. De vloeistoftanks voor pekelwater zijn al aanwezig, dus eenvoudige en goedkope ombouw is mogelijk.