Investeren in duurzaamheid

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Investeren in duurzaamheid

Investeren in duurzaamheid

In 2050 wil de gemeente Heumen klimaatneutraal zijn. Een eerste stap is zo min mogelijk stroom en gas verbruiken. Vervolgens wordt de energie die nog overblijft duurzaam opgewekt. Jos Wijnakker en Taecke Halma zijn hierover met veel bedrijven op de Heumense bedrijventerreinen in gesprek gegaan.

Zo willen zij ondernemers enthousiast maken om kleine energiemaatregelen te nemen, die op de korte termijn ook nog eens geld opleveren. Er is inmiddels een quickscan uitgevoerd bij meer dan 30 bedrijven. Een hiervan is Dirk! Autowas.

Groen wassen

Sinds 2016 is Dirk! Autowas gevestigd aan Sluisweg 2 in Malden. De wasstraat staat bekend als groen en milieuvriendelijk. Bert Stiemsma: “Met vele duizenden klanten per jaar hebben wij eigenlijk een semipublieke functie. Ook daarom willen wij een duurzaam steentje bijdragen met onze wasstraat.“ En dat gebeurde onder andere al tijdens het ontwerp van het gebouw: de buitenschil is extra goed geïsoleerd. Er is géén gasaansluiting of verwarming. Verder is het de bedoeling om de huidige 128 zonnepanelen uit te breiden tot 200 panelen. Bert: “Het was voor mij heel logisch om meteen overal LED-verlichting op te hangen. Hoe bescheiden ook, je levert zo toch een bijdrage aan een beter milieu én je bespaart op de energierekening”. Tijdens het wasproces is ook rekening gehouden met duurzaamheid. Er wordt minder water gebruikt en het gebruikte water wordt zoveel mogelijk gerecycled.

Putten onder de grond vangen het water op. Vervolgens doen bacteriën, zuurstof en zandfilters hun werk om het water te zuiveren. Aan het begin van de wasstraat wordt dit water opnieuw gebruikt. Bijzonder is dat er geen wegwerpdoekjes worden aangeboden om het interieur schoon te maken. In plaats daarvan worden microvezeldoekjes gebruikt, die op de locatie worden gewassen. Tenslotte werkt de wasstraat met een speciaal systeem voor het stofzuigen: dankzij een sensor staan de stofzuigers alleen aan bij gebruik. Dat bespaart enorm op het stroomverbruik. Over het bedrijfsbezoek van Taecke Halma zegt Bert: “Goed om even te sparren en nieuwe ideeën op te doen.”

Nieuwsberichten

Archief

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden