Kinderen brainstormen over hun eigen toekomst

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Kinderen brainstormen over hun eigen toekomst

Kinderen brainstormen over hun eigen toekomst

Dit item is verlopen op 22-02-2019.

Op donderdag 24 januari was de raadszaal in het gemeentehuis het toneel van een ongewone bijeenkomst. Kinderen uit groepen 6, 7 en 8 van alle Heumense basisscholen gingen met elkaar aan de slag om te brainstormen over hun eigen toekomst: de Denktank Woordvoerders van de Toekomst!

Heumen wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Hoe zou het dan zijn om in de gemeente Heumen te wonen en te werken? Zijn oplossingen als zonnepanelen en windmolens voldoende om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Welk plan kunnen zij nu bedenken voor de toekomst? Op school of in hun eigen buurt? Belangrijke onderwerpen waar de woordvoerders over nadenken zijn bijvoorbeeld het dierenwelzijn, het recyclen van, een schone natuur zonder zwerfafval, minder roken en meer zonnepanelen en meer windmolens.

In gesprek met inwoners over het klimaat

De Denktank bestaat uit twee afgevaardigde leerlingen per school. Zij komen vier keer bij elkaar op het gemeentehuis. De woordvoerders hebben opdrachten mee gekregen uit de eigen klas, die ze dan bespreken met de andere woordvoerders. Centraal staat de vraag hoe ze met de Heumense inwoners in gesprek kunnen komen om iets (samen) aan het veranderen van het klimaat te doen. Onder leiding van Marjon van der Steen en William van den Akker mocht de Denktank vragen stellen aan wethouder Leo Bosland.

Ambassadeur van hun eigen toekomst

Hoofddoel is (leren) om aandacht te krijgen van de media. De woordvoerders zoeken voor hun eigen duurzame toekomst een breed publiek; bijvoorbeeld via Hét Gemeentenieuws of met sociale media. Zo krijgen kinderen een stem en worden ze ambassadeur van hun eigen toekomst.