Nieuwe ambtsketen

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Nieuwe ambtsketen

Nieuwe ambtsketen

Sinds 18 april heeft onze gemeente een nieuwe ambtsketen. De vorige was wat rommelig, niet meer representatief en de draagbaarheid liet wat te wensen over vond het toen zittende college. Daarom zijn een aantal edelsmeden gevraagd een offerte te maken voor een nieuwe. Kunstenares Charlotte Rombouts-Arens was degene die het meest aansprekende ontwerp heeft voorgelegd en maakte de nieuwe keten met een prachtig resultaat!

Voorafgaand aan de raadsvergadering van 18 april is de ambtsketen officieel overhandigd aan de burgemeester. Ex-medewerker van onze gemeente Gerard Janssen vertelde de oorsprong van de keten en waar een keten aan moet voldoen. Vervolgens vertelde de kunstenares Charlotte hoe ze de keten heeft gemaakt. Charlotte: “Toen ik deze mooie opdracht kreeg ben ik eerst gaan nadenken of de vorm van de gemeente Heumen verwerkt kon worden in de schakels en dat was het geval”. “Op iedere schakel wordt steeds weer een ander dorp opgelicht. Ook is een grotere schakel in de vorm van de gehele gemeente gemaakt met daarin steentjes verwerkt,  welke door de leerlingen van de verschillende basisscholen zijn gezocht”.

Waar moet een ambtsketen aan voldoen?

Een keten moet een penning hebben met een rijkswapen aan de ene zijde en aan de andere zijde het gemeentewapen. De penning wordt gedragen met het gemeentewapen zichtbaar bij evenementen en gelegenheden specifiek van en voor de gemeente Heumen zoals de raadsvergadering en openbare optredens van de burgemeester. Het Rijkswapen moet zichtbaar zijn als de burgemeester namens het rijk handelingen verricht zoals de uitreiking van koninklijke onderscheidingen of als dit buiten de gemeente Heumen is. Over de keten zelf is eigenlijk niet veel vastgelegd maar naar goed gebruik is deze vaak van edelmetaal zoals zilver gemaakt en hij moet verstelbaar zijn zodat zowel man als vrouw ‘m kan dragen.

Burgemeester Marriët Mittendorff is zeer te spreken over de keten en bedankt Charlotte hartelijk. Zij en de rest van het college gaan ‘m met plezier en trots dragen.