Ondermijning: ver van je bed of dicht bij het vuur?

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Ondermijning: ver van je bed of dicht bij het vuur?

Ondermijning: ver van je bed of dicht bij het vuur?

Bendes die zich bezig houden met drugs, mensenhandel, afpersing en witwassen. Criminelen die notarissen en makelaars omkopen of bedreigen omdat ze hun winst in vastgoed willen investeren. Afpersing in de horeca door criminele motorclubs. Burgemeesters die alleen nog onder zware beveiliging hun werk kunnen doen. We kennen allemaal wel de voorbeelden van ondermijnende criminaliteit uit de krant. Maar wie heeft er nu eigenlijk last van? En wat kunnen we er tegen doen?

Bij ondermijning denk je vaak aan grote, internationale bendes. Maar het kan ook veel kleiner. Want wat is het effect op buurtbewoners als een asociale familie een hele straat of wijk gijzelt met pesterijen en intimidatie? Ook dat werkt ondermijnend, omdat buurtbewoners het vertrouwen verliezen in het bestuur, de politiek en de sterke arm. “Ondermijnende criminaliteit vind je overal, dus ook in je eigen wijk”, vertelt een wijkagent. “Die kapper, wasserette of dat restaurant waar je nooit een klant naar binnen ziet gaan. De boerenschuur die wordt verhuurd en waarvan de ramen zijn afgeplakt. De hennepkwekerij in het huis dat te koop staat. De buurman die een uitkering heeft én een gloednieuwe Porsche.”

Chantage

Sommige sectoren zijn gevoeliger voor criminaliteit dan andere. Denk bijvoorbeeld aan sexclubs die vrouwen onder bedreiging laat werken, aspergestekers die onder erbarmelijke omstandigheden gedwongen worden hun werk te doen, belwinkels en internetcafés die fungeren als ontmoetingsplaats voor criminelen, makelaars die huizen in woonwijken verhuren voor de hennepteelt, aannemers die ‘zwart’ huizen verbouwen en veel te weinig belasting betalen. Criminelen gebruiken boeren, elektriciens, ambtenaren, bankmedewerkers, autoverhuurders, politici, makelaars en vele andere beroepsgroepen bij hun criminele activiteiten. Vaak zonder dat deze het in de gaten hebben. “Gevaarlijk”, waarschuwt de politie. “Chantage, bedreiging en geweld liggen dan op de loer. Voor je het weet zit je er middenin.”

Wees alert

“Ondermijning is een probleem dat we alleen maar samen kunnen aanpakken. Als overheid, bedrijven en bewoners kunnen we allemaal bijdragen aan het bestrijden van ondermijnende criminaliteit.” Ook als bewoner kunt u zelf uw steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door op uw hoede te zijn als vreemden een leegstaande schuur of woning van u willen huren. Door de politie te bellen als het appartement naast u steeds door andere personen wordt bewoond of als u vermoedt dat er een hennepkwekerij of xtc-lab in uw straat is gevestigd.

Ver van je bed?

“Ondermijnende criminaliteit lijkt een ver-van-je-bed show, maar is het beslist niet!”, waarschuwt de politie. “Als de buurman wiet verbouwt op zijn zolder, kan er brand en waterschade ontstaan. De hele straat loopt gevaar. En allemaal draaien we op voor de kosten van de gestolen stroom. Zo ondermijnt uw buurman de samenleving. Bovendien trekt criminaliteit andere criminelen aan. En dat wilt u niet in uw buurt. Dus ziet of hoort u iets dat niet in de haak is, bel dan de politie of meld het anoniem. U helpt uzelf en uw buurt ermee!”

Melden

  • bel 112 (spoed of heterdaad)
  • bel 0900-8844 (geen spoed, wel politie)
  • bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem)

Nieuwsberichten

Archief

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden