Ongeduld en onzekerheid

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Ongeduld en onzekerheid

Ongeduld en onzekerheid

Door wethouder Frank Eetgerink

Wat is normaal? En wat is dan het nieuwe normaal? Is normaal zoiets als dat het ooit was, voordat het virus zich ermee bemoeide? Vonden we dat normaal? Niets komt precies zo terug zoals het daarvoor was. En wat gaat er dàn gebeuren, wanneer zijn we hier nu mee klaar, en wie bepaalt dat? Premier Mark Rutte, zijn deskundigen in het Outbreak Management Team, andere deskundigen, ondernemers, of wij allemaal samen? Dat zijn lastige gedachten: Ze maken ons onzeker.

Veel vragen en weinig antwoorden, weinig houvast. En toch gaan we verder. Mensen zijn groepsdieren, we willen dingen samen doen, samen beleven. We zoeken elkaar op om nieuwe oplossingen te bedenken om binnen de beperkingen toch verder te kunnen leven. Ondernemers zijn samen aan het puzzelen hoe ze hun klanten kunnen blijven bedienen in de anderhalve-meter-samenleving. Buurten sporten samen, elk vanuit de eigen voortuin. Via internet spelen orkesten en bands, elk vanuit de eigen woonkamer, ware kunststukjes.

Ook sociaal zoeken we oplossingen. Ontmoetingen vinden nu vaak online in de virtuele wereld plaats en daar worden we steeds beter in. Ook het onderwijs heeft nieuwe digitale mogelijkheden ontdekt en leren gebruiken. Ik zie enorm veel veerkracht, creativiteit en saamhorigheid (op 1,5 meter of online). En toch is er dat rare gevoel van stilte en eenzaamheid, teruggeduwd in de kleine wereld van je huiskamer, thuiswerkplek of tuin.

Wanneer kunnen we weer samen naar een voorstelling, een feest, een festival? We hebben nog niet geaccepteerd dat het oude normaal niet meer terugkomt, dat onze oplossingen die we nu bedenken niet slechts tijdelijk zijn. Het virus laat zien hoe verbonden we met elkaar zijn, en dat is nu juist ook onze kracht. In de dorpen, in de wijken, in de verenigingen.

Vertrouw op elkaar, op jezelf en op de ander, om steeds samen nieuwe mogelijkheden te bedenken.

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden