Opkomst Heumen Europese Verkiezingen

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Opkomst Heumen Europese Verkiezingen

Opkomst Heumen Europese Verkiezingen

Donderdag 23 mei kon u uw stem uitbrengen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. In totaal brachten 6.613 mensen hun stem uit in de gemeente Heumen. De volledige verkiezingsuitslagen vindt u zondagavond 26 mei om 23.00 uur op www.heumen.nl/verkiezingen. Dan zijn alle stemlokalen in Europa gesloten.

Gemeente Heumen heeft 13.078 kiesgerechtigden die donderdag 23 mei hun stem mochten uitbrengen. Dit kon van 07.30 tot 21.00 uur in één van de acht stembureaus in de gemeente. Met een opkomstpercentage van 50,57 % hebben dit jaar meer mensen in de gemeente Heumen hun stem uitgebracht dan bij de Europese Verkiezingen in 2014, toen bedroeg de opkomst 45%.

Europese Verkiezingen iedere 5 jaar

Inwoners van de Europese Unie mogen dan stem­men voor de nieuwe samenstelling van het Europees Parlement. Het Europees Parlement mag meebeslissen over regels die voor alle landen in Europa gelden.  In de EU werken 28 landen samen. 751 mensen worden gekozen tot lid van het Europees Parlement. 26 daarvan komen uit Nederland. Deze mensen beslissen de komende 5 jaar over EU-regels. Deze regels gelden ook voor u. De 28 EU-landen beslissen samen over bijvoorbeeld economie, klimaat en mensen die naar de EU komen.

De verkiezingsdagen zijn niet in alle lidstaten op dezelfde dag

In Nederland ging u op donderdag 23 mei naar de stembus. In de meeste andere EU-lidstaten stemmen inwoners op zondag 26 mei.