Samen voor vrijheid en democratie

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Samen voor vrijheid en democratie

Samen voor vrijheid en democratie

De afgelopen maanden is er veel aandacht geweest voor vrijheid en democratie, in heel Nederland en ook in onze gemeente. Zo stonden we stil bij Operation Market Garden en de bevrijding van Heumen, Overasselt, Nederasselt en Malden 75 jaar geleden. Met dank aan de vele vrijwilligers hebben we de vrijheid opnieuw beleefd tijdens diverse mooie activiteiten. Ook vond de eerste editie plaats van het Democratiefestival.

Tijdens de Market Garden-activiteiten kwam vaak ter sprake dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Hetzelfde geldt natuurlijk voor democratie. Daarom kijken we met plezier en genoegen terug op het Democratiefestival eind augustus op het eiland ‘Veur Lent’. Tijdens dit festival stond het samen ervaren én vieren van democratie centraal en kon iedereen met elkaar in gesprek over de toekomst van Nederland.

Met de bus naar het festival

Vanuit onze gemeente zijn we met een bus met 35 personen naar dit festival geweest. Inwoners, raadsleden, burgemeester en wethouders en medewerkers van de gemeente ontmoetten elkaar tijdens deze interessante en ongedwongen dag. Een dag waarop we samen met democratie bezig waren zonder dat verkiezingen de aanleiding vormden. Hopelijk wordt het Democratiefestival volgend jaar opnieuw georganiseerd zodat we u weer kunnen uitnodigen!

Heumen praat mee!

Om de lokale democratie en het gesprek te versterken, starten we binnenkort met de pilot digitale democratie met als naam ‘Heumen praat mee’! Hiermee hopen we meer inwoners te betrekken bij lokale thema’s als duurzaamheid, vuurwerk en activiteiten rondom sport. Ook denken we op deze manier inwoners te horen die niet zo gauw naar een bijeenkomst ’s avonds in het gemeentehuis komen. Zoals jongeren en ouders met drukke gezinnen. Binnenkort hoort u meer hierover.