Stooktips voor houtkachel en open haard

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Stooktips voor houtkachel en open haard

Stooktips voor houtkachel en open haard

Heb je een open haard of houtkachel? Of wil je er een kopen? Een vuurtje stoken kan gezellig zijn, maar voor het milieu en de gezondheid zijn houtkachels en open haarden niet goed. Het veroorzaakt luchtvervuiling, zoals fijnstof en kan ook stankoverlast geven.

Het stoken van hout in houtkachels en open haarden is daarom eigenlijk niet wenselijk. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, net als verschillende kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij het stoken van hout. En de rook is vaak een probleem voor mensen die last hebben van hun luchtwegen.

Liever pelletkachel dan open haard of houtkachel

Wil je toch genieten van een houtvuur, kies dan voor een pelletkachel. Een open haard of houtkachel zijn echte afraders: die zorgen voor een heleboel schadelijke stoffen in en om je huis. Bovendien vliegt bij de open haard 90 procent van de warmte zo de schoorsteen uit, bij de houtkachel is dit 20 tot 40 procent. Bij matig gebruik (denk aan twee avonden per week voor de sfeer) draagt een pelletkachel beperkt bij aan de luchtverontreiniging, in ieder geval een stuk minder dan gewone houtkachels.

Verkeerd stoken zorgt voor meer schadelijke stoffen

Als je hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen in de lucht: fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) zoals benzeen en dioxine, koolmonoxide en zware metalen. Dat zorgt voor ongezonde lucht. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt. Om toch zo verantwoord mogelijk om te gaan met uw houtkachel of open haard kan het zeker geen kwaad om onze 12 Stooktips voor houtkachel en open haard door te nemen: https://bit.ly/2R7Avwd

Nieuwsberichten

Archief

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden