Voorkom heling: weet wat u koopt

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Voorkom heling: weet wat u koopt

Voorkom heling: weet wat u koopt

Dit item is verlopen op 04-04-2019.

Misschien hebt u ook weleens iets gekocht voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn? De aankoop van dit soort spullen lijkt onschuldig en kan aantrekkelijk zijn. Er bestaat echter een kans dat u een product koopt dat van diefstal afkomstig is. Het kopen en verkopen van goederen die gestolen zijn, noemen we heling. In dit bericht leest u wat u kunt doen om heling te voorkomen.

Dieven verdienen geld aan het verkopen van gestolen spullen. Het stelen van spullen is alleen aantrekkelijk als er ook mensen zijn die deze spullen willen kopen.

Tips tegen heling

1. Registreer uw eigendommen via www.stopheling.nl of de app ‘Stop Heling’.
  2. Controleer tweedehands producten voor uw aankoop via www.stopheling.nl of de app ‘Stop Heling’.
  3. Maak uw mobiele telefoon ‘boefproof’. Kijk op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/boefproof.
  4. Doe bij diefstal altijd aangifte bij de politie.

Verplichtingen voor ondernemers

Wij stimuleren verkopers om eerlijke handel te drijven. Koopt, neemt of ruilt u als ondernemer tweedehands goederen in, dan bent u verplicht:

1. De gemeente hierover te informeren. Dit moet officieel door een e-mail of brief te sturen aan de burgemeester: Postbus 200, 6580 AZ Malden of heumen@heumen.nl.
  2. Elke aankoop te registreren in een inkoopregister. Dit kan eenvoudig via het gratis Digitaal Opkopers Register: https://opkopersregister.stopheling.nl/. Het DOR is een beveiligde website van de politie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het DOR checkt automatisch via een database van stopheling.nl of een ingevoerd serienummer als gestolen goed staat geregistreerd. U kunt een eigen DOR-account aanvragen bij de gemeente of politie.