Zelf energie besparen hoe doe je dat?

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Zelf energie besparen hoe doe je dat?

Zelf energie besparen hoe doe je dat?

In Nederland wordt uitgebreid gesproken over maatregelen die ons land in 2050 klimaatneutraal moeten maken. Dat betekent zo min mogelijk vervuilende energie gebruiken (minder CO2 uitstoot) en aan de slag gaan met wind- en zonne-energie. In Heumen is de afgelopen periode het Energiecircus neergestreken. In vier bijeenkomsten is uitgebreid stilgestaan bij de vraag waar in de gemeente grootschalige schone energieopwekking kan plaatsvinden. Als inwoner kunt u ook veel zelf doen. In dit artikel leest u hoe u energie kunt besparen in uw huis.

U kunt al veel energie besparen door bewust om te gaan met apparaten en het verwarmen van uw woning. Dit zorgt voor een lagere energierekening. Denk aan onderstaande tips:

• Laat geen lampen branden in een ruimte waar niemand is;
  • Houd deuren dicht;
  • Douche korter;
  • Laat apparaten niet op stand-by staan;
  • Breng tochtstrips aan en radiatorfolie;
  • Vervang oude apparaten voor energiezuinige;
  • Zet de verwarming 's nachts of overdag als er niemand thuis is op 15 graden (bij vloerverwarming: 17 of 18 graden).
  • Zorg voor goed inzicht in uw energierekening.

Kijk op de website van Milieu Centraal voor meer praktische tips.

Maak gebruik van gunstige subsidies en leningen

Genoeg tips om zelf aan de slag te gaan. Wist u dat u ook in aanmerking kunt komen voor een duurzaamheidslening? Voor de financiering van zonnepanelen, isolatie, LED-verlichting of warmtepomp kun u bij de gemeente een lening afsluiten tegen gunstige voorwaarden, zoals een lage rente en een leningsduur van 15 jaar. Deze lening is géén subsidie! Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op: www.heumen.nl/duurzaamheidsleningen. Op www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u checken welke subsidies en aantrekkelijke leningen er nog meer zijn om uw woning energiezuiniger te maken. Het gaat om regelingen op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau.

Wij komen naar u toe!

Begin volgend jaar organiseren wij op verschillende plekken in de gemeente bijeenkomsten om u te informeren over onze duurzaamheidslening. Daarbij vertellen wij u ook over de mogelijkheden om een energiescan van uw huis te laten maken. Bewoners die hun huis hebben voorzien van zonnepanelen en/ of woningisolatie vertellen over hun ervaringen en natuurlijk krijgt u heel veel tips en informatie. Wij informeren u hier binnenkort uitgebreid over.