Rijbewijs

Home > Inwoners > Rijbewijs

Rijbewijs

U kunt een rijbewijs persoonlijk aanvragen bij de Publieksbalie in het gemeentehuis. Na vijf werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen. Een rijbewijs is in de meeste gevallen 10 jaar geldig.

Prijs

Kosten rijbewijs
Product Prijs 2020
Rijbewijs € 40,65
Extra kosten voor een spoedaanvraag € 34,10

Rijbewijs aanvragen

U kunt een rijbewijs op twee manieren aanvragen:

Meenemen

 • bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig legitimatiebewijs;
 • bij vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft;
 • bij vermissing of diefstal: een verklaring van vermissing (verkrijgbaar in het gemeentehuis) en een geldig legitimatiebewijs;
 • bij verlopen rijbewijs: rijbewijs én een geldig legitimatiebewijs;
 • één goed gelijkende pasfoto (de fotograaf kent de vereisten voor een pasfoto);
 • geld: het rijbewijs moet bij de aanvraag contant of per pin worden betaald.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt;
 • u een medische beperking heeft;
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft.

U heeft voor de keuring een zogenaamde gezondheidsverklaring (voorheen eigen verklaring) nodig.

Waar kan ik een gezondheidsverklaring kopen?

U kunt op de volgende manieren aan een gezondheidsverklaring komen:

 • mijn CBR (http://mijn.cbr.nl) voor het online kopen en invullen van een gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal. Tip: digitaal indienen versnelt het proces.
 • de CBR webshop (cbr.nl/webshop) voor een papieren gezondheidsverklaring. Dit kost 10 euro extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen gaat via iDeal.
 • het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin.
 • bij de Publieksbalie van het gemeentehuis.

U stuurt de gezondheidsverklaring op naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Van het CBR ontvangt u een standaard keuringsverslag dat altijd door een arts moet worden ingevuld. U kunt dit verslag per post of digitaal ontvangen. Meer info op www.cbr.nl/gezondheidsverklaring.

Als er extra informatie nodig is om de medische geschiktheid te beoordelen (bijvoorbeeld van een medisch specialist of rijtest door het CBR), loopt u het risico dat het rijbewijs niet op tijd verlengd kan worden. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen.

Rijbewijs kwijt

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs doet u meteen aangifte van vermissing bij de gemeente.

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 12.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Op 1 november 2011 is de proef 2toDrive (begeleid rijden) van start gegaan. Jongeren kunnen nu al met 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Tot de 18 zijn mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Bij het aanvragen van het rijbewijs moet de jongere aangeven welke mensen als begeleider meerijden. Vanaf 16,5 jaar kan hiervoor al een begeleiderpas aangevraagd worden. De jongere is wel zelf aansprakelijk in het geval van een overtreding of ongeluk.

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). U moet voor dit formulier inloggen met DigiD.

Online regelen

Afspraak maken

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden