Rondkomen met uw inkomen

Home > Inwoners > Rondkomen met uw inkomen

Rondkomen met uw inkomen

U kunt veel zelf doen om te voorkomen dat u financiële problemen krijgt of dat uw bestaande problemen erger worden.

Budgettips

Verhoog uw inkomen

Zorg dat er per maand meer geld binnenkomt. Dat kunt u onder andere doen door:

• meer te gaan werken
  • thuiswonende kinderen kostgeld te laten betalen
  • na te gaan of u recht heeft op toeslagen en teruggaven van de Belastingdienst of regelingen van de gemeente. Kijk hiervoor op: www.belastingdienst.nl en www.berekenuwrecht.nl.

Geef minder uit

Probeer te besparen op wisselende uitgaven zoals boodschappen, cadeautjes, abonnementen en telefoonkosten. Meer bezuinigingstips kunt u vinden op www.nibud.nl, de website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Laat vaste lasten automatisch afschrijven

Laat uw vaste lasten zoals huur, hypotheek, energie, water en verzekeringen automatisch afschrijven. Bespaar op vaste lasten door aanbieders van bijvoorbeeld energie en verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Wees voorzichtig met lenen en kopen op afbetaling

Leningen moet u altijd terugbetalen en u moet meer betalen dan u geleend hebt. Blijf kritisch en vergelijk de voorwaarden tussen verschillende leningen. Bereken of u de maandelijks aflossing kunt betalen.

Maak een maandbegroting

Door een overzicht te maken van uw inkomsten en uitgaven kunt u zien hoe u er financieel voor staat. Als uw uitgaven hoger zijn dan uw inkomsten moet u bekijken hoe u uw inkomsten kunt verhogen of uw uitgaven kunt verlagen. Gebruik hiervoor het 'hulpdocument Maandbegroting' (pdf, 248 kB). Met het (gratis, online) persoonlijk budgetadvies van het Nibud krijgt u ook inzicht in uw inkomsten en uitgaven. Het Nibud geeft u een onafhankelijk advies hoe u kunt sparen of bezuinigen.

Pak uw schulden aan

Heeft u schulden? Wacht dan niet met het aanpakken hiervan of het zoeken van hulp. Kijk op www.zelfjeschuldenregelen.nl voor tips en een handig stappenplan om zelf uw schulden aan te pakken.

De gemeente heeft diverse folders beschikbaar met meer informatie en tips:

Hulp bij schulden

Lukt het u niet om zelf een maandbegroting te maken of om betalingsregelingen te treffen? Of bent u in de problemen geraakt en kunt u er niet meer zelf uitkomen? Dan kunt u terecht bij Schuldhulpverlening van de afdeling Sociale Leefbaarheid.