Trouwen of partnerschap registreren

Home > Inwoners > Trouwen of partnerschap registreren

Trouwen of partnerschap registreren

Als u een trouw- of registratiedatum in gedachten heeft kunt u het beste vooraf telefonisch contact met ons opnemen. Bel telefoonnummer 14 024 om te informeren of de locatie, de dag, en het tijdstip van uw keuze beschikbaar is. Wij vertellen u alle mogelijkheden. Zodra de datum en het tijdstip vastliggen, ontvangt u van ons alle informatie over de melding voor het huwelijk, het uitzoeken van een trouwboekje, het gesprek met de trouwambtenaar en hoe te betalen.

Melden huwelijk of partnerschap

Voordat u gaat trouwen of uw partnerschap wilt registreren, moet u dat bij de gemeente melden (voorheen ondertrouw). Met deze melding geeft u officieel aan de gemeente door dat u gaat trouwen. U doet dat in de gemeente waar u gaat trouwen of uw geregistreerd partnerschap wilt aangaan.

Meld uw huwelijk of partnerschap ruim voor de datum dat u wilt trouwen of partneren. De melding is een jaar geldig.

Regelen melding huwelijk of partnerschap

Mail beide ingevulde en ondertekende formulieren, samen met een kopie van de legitimatiebewijzen van uzelf en uw getuigen naar: burgerzaken@heumen.nl. U mag alle formulieren ook opsturen naar: Gemeente Heumen, afdeling Publiekszaken, Postbus 200, 6580 AZ Malden.

Bijzondere situaties

Overleg in bijzondere situaties eerst met de gemeente over de benodigde stukken. Dat geldt bijvoorbeeld:

• als u in het buitenland bent geboren
  • niet de Nederlandse nationaliteit hebt
  • in het buitenland hebt gewoond
  • als een vorig huwelijk is ontbonden in het buitenland

Neem ruim van tevoren contact op met de de gemeente. Het kan namelijk een tijdje duren voor de benodigde stukken uit het buitenland in uw bezit zijn.

Prijs

U betaalt de kosten voor de ceremonie. De melding is gratis. De kosten voor de ceremonie zijn afhankelijk van de locatie en de gekozen dag en tijd.

Dag en tijd

Trouwzaal

prijs 2017

Overige locaties

prijs 2017

Maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17.00 uur € 418,10 € 429,65
Bescheiden ceremonie op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur € 270,45 -
Maandag tot en met vrijdag na 17.00 uur € 523,20 € 506,30
Op zaterdag € 533,70 € 506,30
Op zon- of feestdag € 578,20 € 562,05

Dit zijn de kosten voor een huwelijk met een trouwambtenaar en bode van de gemeente Heumen. Wilt u zelf een trouwambtenaar 'meenemen'? Dat kan! Maak een afspraak met de afdeling Publiekszaken en vraag naar de mogelijkheden en de daarbij horende tarieven.

Bescheiden ceremonie

De gemeente Heumen biedt u nog een mogelijkheid voor de invulling van uw huwelijk, de zogenaamde bescheiden ceremonie. Het is een variant tussen een gratis huwelijk en een betaald huwelijk. Een bescheiden ceremonie kan alleen op het gemeentehuis worden voltrokken van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Er is geen persoonlijke speech, bloemetje of cadeautje. De trouwambtenaar houdt een kort woordje en gaat over tot het ja-woord en ondertekenen van de akte. De hele voltrekking duurt maximaal 15 minuten. Er is geen maximum verbonden aan het aantal gasten. U betaalt hiervoor een voordelig tarief.

Gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap

In de gemeente Heumen is het mogelijk om gratis te trouwen of uw partnerschap te registreren. Hiervoor zijn 2 mogelijkheden:

1. Op maandagmorgen om 08.30 uur in de spreekkamer van de afdeling Publiekszaken. De plechtigheid bestaat alleen uit de wettelijk voorgeschreven formaliteiten zoals het geven van het ja-woord, het ondertekenen van de akte door de partners en de getuigen en het uitreiken van het trouw/partnerschapsboekje (voor het boekje worden wel kosten in rekening gebracht). De hele voltrekking duurt ongeveer 10 minuten. In de spreekkamer is slechts plaats voor enkele gasten.

2. Op maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur op het gemeentehuis van Heumen. De invulling van de ceremonie is hetzelfde als die bij een betaald huwelijk. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen: een van u beiden (of allebei) woont in de gemeente Heumen en uw gezamenlijk inkomen is niet hoger dan 110% van het minimumloon. U kunt hiervoor het aanvraagformulier kosteloos trouwen (pdf, 314 kB) gebruiken. Het aanvraagformulier kunt u volledig ingevuld, ondertekend en voorzien van alle bewijsstukken inleveren bij de afdeling Publiekszaken.