Verklaring omtrent het gedrag

Home > Inwoners > Verklaring omtrent het gedrag

Verklaring omtrent het gedrag

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen daar bijvoorbeeld om vragen als u gaat werken in de kinderopvang of als u een wapenvergunning wilt aanvragen. Meer informatie over de VOG vindt u op de website van Justitie.

VOG aanvragen

U kunt een VOG op 2 manieren aanvragen bij de Publieksbalie van het gemeentehuis:

Meenemen

• volledig ingevuld aanvraagformulier VOG (dit krijgt u meestal van uw werkgever);
  • geldig legitimatiebewijs (van aanvrager en bij machtiging een kopie legitimatiebewijs van de aanvrager en het originele van de gemachtigde);
  • een machtigingsformulier (pdf, 199 kB) (als de aanvrager niet zelf naar de gemeente kan komen);
  • geld: de kosten moeten bij de aanvraag contant of per pin worden betaald.

VOG online aanvragen

Een organisatie die u om een VOG vraagt, kan dit ook online doen. U hoeft dan niet bij de gemeente langs te gaan. De online aanvraag is goedkoper dan de aanvraag via de gemeente. De organisatie bereidt de aanvraag voor. Daarna doorloopt u de volgende stappen:

• U krijgt een e-mail met een link naar een webapplicatie.
  • Log in met uw DigiD inlogcode.
  • Nadat u uw gegevens hebt ingevuld kunt u direct betalen via iDEAL.
  • U krijgt schriftelijk bericht of u de VOG krijgt.

Hoe lang duurt het?

Binnen 4 weken ontvangt u de VOG of de afwijzing per post.

Tips

• Voor medewerkers in de kinderopvang en eigenaren (houders) van een kinderdagverblijf zijn er speciale VOG-aanvraagformulieren;
  • Vrijwilligersorganisaties die met kinderen of met mensen met een verstandelijke beperking werken, kunnen in aanmerking komen voor een gratis VOG;
  • Als u in het buitenland gaat wonen of werken en daar een VOG voor nodig hebt, vraag dan om een officieel document aan de ambassade, het consulaat of de werkgever. In dit document moeten alle gegevens staan die op het aanvraagformulier worden gevraagd.

Online regelen