Wij blijven hier wonen

Home > Inwoners > Wij blijven hier wonen

Wij blijven hier wonen

Lekker blijven wonen in de eigen woning! Dat willen de meeste mensen als ze wat ouder worden. Door uw huidige woning comfortabel en veilig te maken, kunt u er langer blijven wonen.

Test en tips

Met de Gelderse huistest krijgt u een beeld van welke punten van uw woning u kunt aanpassen om het comfort en de veiligheid te verbeteren.

In de folder Wij blijven hier wonen (pdf, 633 kB) vindt u een overzicht van te nemen maatregelen en nog meer tips. Ook in de Kluswijzer (pdf, 269 kB) van Praxis staat een beschrijving van maatregelen, producten en voorzieningen die kunnen bijdragen aan een comfortabele leefomgeving voor senioren.

Persoonlijk advies

Liever een persoonlijk advies aan huis? Het is ook mogelijk de test samen met één van onze woonadviseurs in te vullen. Maak daarvoor geheel kosteloos een afspraak via de gemeente (telefoonnummer 14 024) of heumen@heumen.nl, ter attentie van ‘Vraagwijzer’. Een team van vrijwillige woonadviseurs staat voor u klaar.

Woningaanpassing

Met uw woonadvies in de hand bepaalt u zelf wat u ermee doet. U voert het zelf uit of gaat zelf op zoek naar een uitvoerder. Waar kunt u dan op letten om een gegarandeerde kwaliteit te krijgen? Het overzicht Tips voor kwaliteit bij de uitvoering (pdf, 179 kB) helpt u bij het inschatten van de kwaliteit van een uitvoeringsbedrijf.

Voor kleine aanpassingen van maximaal één uur in gemeente Heumen kunt u de klussendienst van de gemeente inhuren tegen een betaalbaar tarief. Voor het melden van een klus kunt u bellen naar Maldenburch, telefoon (024) 357 05 70. Ook heeft de gemeente een overzicht van bedrijven (aannemers, klusbedrijven en leveranciers) samengesteld uit het eigen netwerk die u kunt inhuren.

Inspirerende voorbeelden van woningaanpassingen

Als mensen te maken krijgen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking, is hun woning vaak niet meer geschikt om te blijven wonen. Een woningaanpassing kan het mogelijk maken om toch thuis te blijven wonen. Veel mensen in Gelderland hebben deze stap gezet. Om anderen te inspireren delen vier mensen hun ervaringen en tips over wat er allemaal bij komt kijken op bouwkundig, juridisch en financieel gebied. En hoe hun beslissingen het wonen en zorgen in positieve zin veranderde. U leest persoonlijke verhalen en informatie over regelgeving en vergunningen van gemeenten, waaronder die van de gemeente Heumen.

De brochure 'Nu kunnen we hier blijven wonen' (pdf, 5 MB) is het resultaat van een van de projecten van het Heumense programma Passend Wonen met een regionale uitwerking. De brochure is in samenwerking met de provincie Gelderland en regiogemeenten gemaakt.