Woninginbraak

Home > Inwoners > Woninginbraak

Woninginbraak

Een inbraak in uw woning? Dat wilt u niet. Preventie is de beste maatregel tegen woninginbraken. Met eenvoudige tips kunt u het inbrekers erg moeilijk maken bij u in te breken.

Wat u zelf kunt doen

Met kleine maatregelen kunt u de kans om slachtoffer te worden van woninginbraak verkleinen:

 • Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Kijk op de website van Politiekeurmerk Veilig Wonen voor advies. www.politiekeurmerk.nl.  
 • Doe uw ramen en deuren altijd op slot, ook als u maar even weg bent. Haal de sleutel uit de binnenkant van het slot.
 • Zorg dat inbrekers zich bij uw huis niet kunnen verstoppen. Snoei struiken of haal ze weg.
 • Zorg voor goede buitenverlichting aan de voor- en achterzijde van uw woning. Inbrekers staan niet  graag in het zicht.
 • Zorg ervoor dat geld, sieraden of andere dure spullen vanaf buiten niet te zien zijn.
 • Sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen. Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
 • Wees alert op mensen die aanbellen met ‘smoesjes’. Zorg ervoor dat u goed kunt zien wie bij uw voordeur staat en doe alleen open als u het vertrouwt.
 • Vraag uw buren een oogje in het zeil te houden als u een paar dagen niet thuis bent. Zorg dat uw huis er bewoond uit ziet en gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting

Wat de gemeente doet

Samen met diverse partners, zoals de politie en de beheerders van de BuurtWhatsApp-groepen werken wij aan een veilige woonomgeving voor de bewoners van de gemeente Heumen. We zorgen standaard voor goede verlichting in de wijken en we snoeien de struiken. Dit geeft goed zicht op woningen en dat schrikt inbrekers af. Daarnaast geven we voorlichting over hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak.

Samen veiligheid op straat vergroten

Door samen te werken kunnen we de veiligheid op straat vergroten. Uw hulp kunnen we daarbij heel goed gebruiken. Er zijn diverse veiligheidsnetwerken actief in onze gemeente. Wilt u zich ook inzetten voor veiligheid in uw omgeving? Hieronder leest u hoe.

Verdachte situatie of inbraak? Bel 112!

Ziet u een verdachte situatie of inbraak? Bel altijd 112. Noteer als dit mogelijk is het volgende:

 • signalement(en) van de dader(s) en opvallende uiterlijke kenmerken
 • Voertuig(en) en kenteken(s)
 • Loop- op rijrichting van persoon of voertuig

BuurtWhatsApp

In verschillende wijken en buurten in de gemeente zijn BuurtWhatsApp-groepen actief. Buurtbewoners gebruiken WhatsApp om verdachte situaties in hun buurt met elkaar uit te wisselen. Ook in de gemeente Heumen zijn al diverse van deze groepen actief. De gemeente en de politie zijn heel blij met deze ontwikkeling en ondersteunt deze daarom. Of er in uw wijk of buurt al een WhatsApp-groep bestaat, kunt u zien op www.wabp.nl (WhatsApp Buurtpreventie Nederland en België). Niet alle groepen hebben zich al geregistreerd, let daarom ook op de borden in uw wijk of buurt.

Burgernet

Na een (poging tot) inbraak zer de politie Burgernet in. Alle deelnemers in een bepaalde straal rondom de betreffende woning krijgen een getuigenoproep. U wordt gevraagd contact op te nemen et de politie als u iets relevants gezien of gehoord heeft. Aanmelden kan via www.burgernet.nl.

Contact

Kerkplein 6, 6581 AC Malden
Postbus 200, 6580 AZ Malden

T 14 024
Vanuit het buitenland
+31 24 358 83 00

E heumen@heumen.nl

Contactformulier
 

Openingstijden