Het Natuurfonds organiseert voor de 5e keer de landelijke verkiezing van de Boom van het Jaar. Bij deze verkiezing gaat het vooral om het verhaal achter de boom. Het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis. We hebben de Koortsboom in Overasselt (St. Walrick) en eigendom van Staatsbosbeheer uiteraard aangedragen. Uit 82 bomen heeft een vakjury per provincie één boom genomineerd. Voor de provincie Gelderland is dat de Koortsboom geworden, we zijn heel trots! Stemt u ook mee om de Nederlandse boom van het jaar te worden?

Naast de ruïne van de middeleeuwse Sint-Walrickkapel (een Rijksmonument) staat een zomereik die nog altijd dienst doet als koortsboom. Het volksverhaal vertelt dat als een lapje stof aan de koortsboom (ook wel ‘lapjesboom’) wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat de ziekte verdwijnt. Koortslijdende bedevaartgangers hangen een door de zieke gedragen kledingstuk in de takken, in de veronderstelling dat de boom het daarin aanwezige koortsvocht opneemt. De huidige Koortsboom stamt uit 1903. In de coronaperiode werden ook mondkapjes in de eik gehangen. Tegenover de boom is een bankje geplaatst ter nagedachtenis aan de coronadoden.

Daarnaast vindt elke Paaszaterdag in alle vroegte bij de koortsboom het jaarlijkse Paaszingen plaats. Een traditie die sinds kort is bestempeld als Immaterieel Erfgoed. Burgemeester Minses (portefeuillehouder Erfgoed): “Al bij mijn eerste kennismaking met onze gemeente viel deze bijzondere boom mij op. Het is een bron van traditie en bovendien een plek van troost, ontmoeting en samenkomst. Het is belangrijk om dit groene erfgoed te koesteren”.

Stemt u ook mee?

Tot 17 oktober (12.00 uur) kunt u via de website: www.deboomvanhetjaar.nl(externe link) stemmen op de Koortsboom. De provinciale winnaar met de meeste stemmen wordt op 18 oktober bekend gemaakt en gekozen tot de Nederlandse Boom van het Jaar. Deze winnaar wordt in oktober/november op locatie feestelijk gehuldigd. Tevens dient deze boom als de Nederlandse inzending voor de Europese Tree of theYear 2023.