Hoe leuk is het als er in uw buurt, wijk of dorp activiteiten zijn? Die worden meestal georganiseerd door actieve inwoners. Heeft u ook samen met anderen iets nieuws bedacht? Mooi om zo uw eigen omgeving een stukje leuker, gezelliger, mooier of beter te maken. Jong en oud leert elkaar kennen en helpt elkaar vooruit. Een kleine activiteit kan zo al het verschil maken voor veel mensen om u heen.

Hulp voor initiatieven uit de samenleving

De dorpsverbinders van de gemeente denken graag met u mee en kunnen u in verbinding brengen met andere actieve mensen. Ook kunt u bij de gemeente informatie krijgen voor het vinden van een geschikt fonds of het aanvragen subsidie voor het initiatief.

Vonkje of initiatief

Als u een goed idee heeft, dan helpen wij u graag om dit ook uit te voeren. Geef bij de aanvraag aan of het om een zogenaamd ‘vonkje’ of ‘initiatief’ gaat:

  • Een vonkje is een idee dat u eenvoudig zelf kunt uitvoeren, zonder hulp van de gemeente. U krijgt er eenmalig maximaal € 500 voor. 
  • Een initiatief is een idee waar u meer dan € 500 voor nodig heeft en waar u mogelijk hulp van de gemeente bij nodig heeft. Wij vragen u hierbij ook om andere fondsen te benaderen, wij kunnen u daarbij helpen.

Voorbeelden van ideeën

In onze gemeente zijn al mooie ideeën uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de Belevenistuin in Overasselt, de Kabouterroute in Malden, Samen-aan-Tafel in Heumen en de Uiterwaardenrun in Nederasselt. Ook komen er leuke inwonersinitiatieven aan. Daar zijn we met z’n allen trots op! Wilt u meer inspiratie opdoen? Kijk dan op: Participatiekaart.nl.

Spelregels

Er gelden enkele spelregels. Zo moet uw idee bijvoorbeeld bijdragen aan prettig samenleven en is het van belang dat buurtbewoners uw idee (onder) steunen. Verder moet het idee binnen één jaar tot een concreet resultaat leiden en zorgt u samen voor eventueel onderhoud. U vindt alle spelregels op: www.heumen.nl/goedidee.

Aanvragen

U kunt uw Vonkje of Initiatief indienen via het aanvraagformulier op: www.heumen.nl/goedidee. Goed om van tevoren de benodigde informatie te verzamelen. Wij behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst en kennen subsidie toe zolang het budget voor het lopende jaar dit toelaat. Op de website vindt u ook tips en adviezen.

Meer informatie

Heeft u vragen over het initiatievenbeleid en het doen van een aanvraag, dan kunt u contact opnemen met Fanny van Creij. Zij is de initiatievencoördinator en is bereikbaar via het telefoonnummer van de receptie: 024 – 358 83 00. Of mail naar fvcreij@heumen.nl. De contactgegevens van de dorpsverbinders staan op www.heumen.nl/dorpsverbinders of bel via de receptie.