Het nieuwe boek ‘Reconstructie van een linie’ werd vorige week zaterdag 11 september tijdens de Open Monumentendag aangeboden aan wethouder René Waas. Het boek is geschreven door Frank Oerlemans en uitgegeven door het Erfgoedplatform van onze gemeente. Aan dit boek is een wandeling door onze gemeente gekoppeld.

Maurits van Nassau geeft in 1602 opdracht om zo snel mogelijk een omsingelingslinie rondom Grave aan te leggen. Deze linie moet ervoor zorgen dat de stad, in Spaanse handen, niet bevoorraad kan worden en vooral dat een Spaans leger, dat de stad wil ontzetten, tegengehouden wordt. De linie, een aarden wal van 2 meter hoog, ligt aan de Brabantse en aan de Gelderse kant van de rivier de Maas en is circa 25 km lang. Frank Oerlemans stuit in 2020 op een spoor van een eerste wachtpost in de Uiterwaarden van Overasselt. In zijn boek beschrijft hij de zoektocht naar de linie aan de Gelderse kant van de Maas. De linie liep van halverwege Heumen door Overasselt en Nederasselt tot aan Balgoij/Keent. 

Wandeling ‘De linie van Prins Maurits’

Deels afgestemd op de beschrijving in dit boek is een wandeling van maximaal 25 kilometer uitgestippeld langs enkele markante punten van de linie. Een flyer met de route is binnenkort verkrijgbaar op centrale plekken in de dorpen.

Meer informatie

Informatie over dit boek en de wandelroute kunt u vinden op: www.erfgoedheumen.nl. Ook kunt u op deze site het boek aanschaffen.