Noodzakelijke bomenkap langs snelfietsroute
Langs de snelfietsroute (Bosweg) staan enkele bomen dicht langs het fietspad. Ze hinderen fietsers, omdat hun wortels het fietspad kapot maken. Om de snelfietsroute veilig te houden gaan we een aantal bomen kappen. In dit artikel leggen we u uit wanneer en waar we aan de slag gaan. En hoe we deze noodzakelijke bomenkap inzetten om de biodiversiteit te bevorderen.
Waar en wanneer worden de bomen gekapt?
Het gaat om een stuk ter hoogte van de scouting en Heemtuin en om het gedeelte ten zuiden van de Groesbeekseweg tot aan manege VCM. De werkzaamheden vinden plaats in de herfstvakantie, op maandag 21 en dinsdag 22 oktober. Door weersomstandigheden kunnen deze data nog wijzigen. We gaan we met een machine de bomen kappen en de boomstronken weghalen. Het fietspad is dan tijdelijk afgesloten en er komen verkeersregelaars die u de weg wijzen.
Veilig voor fietsers en meer ruimte voor inheemse bomen
We kappen bomen liever niet maar soms is het echt nodig. In dit geval voor de veiligheid van fietsers. Gelukkig biedt deze kap ook een mooie kans. Het grootste gedeelte van de bomen die we kappen zijn namelijk Amerikaanse eiken, een exoot.
Amerikaanse eiken kunnen hard groeien en veel ruimte innemen. Zo beschadigen ze het fietspad en maken hun wortels gevaarlijke hobbels. Vervelend voor het fietspad en de fietsers. Maar hun groeikracht is ook nadelig voor inheemse bomen. Deze inheemse bomen, zoals de inlandse eik maar ook de lijsterbes en vlier zijn heel waardevol voor de biodiversiteit. De kap van de Amerikaanse eiken geeft deze bomen ruimte om te groeien. We ontkomen er niet aan om ook een aantal inheemse bomen te kappen. Dat zijn een aantal berken en inlandse eiken.
Nieuwe bomen en/of struiken
Op de open plekken die ontstaan door de kap planten we nieuwe bomen of struiken. Dit zijn allemaal inheemse soorten. Deze jonge bomen zorgen ervoor dat de eikels van de Amerikaanse eik op die plek minder makkelijk kunnen uitgroeien tot nieuwe bomen. Door deze aanpak krijgen we dus een veiliger fietspad én dragen we bij aan de biodiversiteit.