In onze projecten en in gesprekken met inwoners en belangengroepen krijgen we regelmatig allerlei vragen op het terrein van duurzame energie. Heeft u nog aanvullende vragen, laat het ons dan weten via duurzaam@heumen.nl.

Ik wil best investeren in maatregelen om minder energie te verbruiken. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Waar moet ik beginnen?

De verwarming is meestal de grootste kostenpost op uw energierekening. Daarom begint energiebesparing met isolatie van dak, gevel, vloer en beglazing. Zo hoeft u minder gas te stoken om het warm te houden. Wilt u weten hoe uw woning energiezuiniger kan? Doe dan de quickscan op www.verbeterjehuis.nl(externe link). Voor elke verbetermaatregel vindt u hier ook de kosten én de jaarlijkse besparingen op de energierekening.

Voor een persoonlijk advies bent u welkom bij het Energieloket Heumen. Het is raadzaam om van tevoren een afspraak te maken.

Bij de verkoop van woningen is het verplicht om een geldig energielabel te hebben. Is een woning meer waard als het een hoger energielabel heeft?

Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G aan hoe energiezuinig een huis is. Op het label staat één van de letters A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Een energiezuinig huis heeft een goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Uit onderzoek blijkt dat woningen met een hoog energielabel een hogere verkoopwaarde hebben dan woningen met een laag label. Dat kan enkele (tien)duizenden euro's schelen.

Ik hoor steeds vaker over wonen zonder aardgas. Hoe verwarm je je huis dan?

In 2021 moeten gemeenten voor iedere wijk plannen klaar hebben over hoe de huizen zonder aardgas verwarmd gaan worden. De eerste stappen worden al gezet in verschillende wijken in Nederland. Er zijn verschillende alternatieven voor de cv-ketel op aardgas. Denk aan een warmtepomp, stadsverwarming (warmtenet in de wijk), infraroodpanelen of een pelletkachel of biomassaketel. Ook de radiatoren gaan (deels) veranderen. Warmtepompen en warmtenetten met een temperatuur tot 50 graden werken het beste met vloerverwarming, wandverwarming of speciale radiatoren. Met zonnepanelen op het dak kunt u bovendien zelf (een deel van) de energie opwekken die u nodig heeft.

Op 3 februari 2022 is de Transitievisie Warmte door de gemeenteraad van de gemeente Heumen vastgesteld. In deze visie heeft de gemeente aangegeven hoe zij de overgang van aardgas naar een duurzame manier van verwarmen van de woning wil vormgeven. Dat doet de gemeente uiteraard niet alleen maar samen met onder andere de netwerkbeheerder, woningcorporatie, energiecorporatie, het waterschap en als belangrijkste partner: de inwoners. We gaan starten met (stimuleren van) het verduurzamen door isoleren en het besparen op energieverbruik. Daarnaast kijken we hoe we dit proces met inwoners kunnen vormgeven. Het bewonersinitiatief Toekomst Malden Noordoost vormt daarbij een belangrijke informatie en inspiratiebron.

Ik heb niet veel geld over om te investeren in mijn woning. Hoe kan ik dan toch energie besparen in mijn huis?

U kunt al veel energie besparen door bewust om te gaan met apparaten en verwarmen. Het tegengaan van verspilling kost niets, maar zorgt wel voor lagere energierekening. Doe bijvoorbeeld de lampen uit in een ruimte waar u niet bent, doe alle deuren dicht, douche korter en laat apparaten niet op stand-by staan.

Al voor een paar euro kunt u tochtstrips en radiatorfolie kopen. Wordt het tijd om oude apparaten te vervangen? Koop dan een energiezuinig apparaat. Zet de verwarming 's nachts of overdag als er niemand thuis is op 15 graden (bij vloerverwarming: 17 of 18 graden). Zorg voor goed inzicht in uw energierekening.

Of maak een gratis afspraak met een energiecoach die u van veel handige en praktische tips kan voorzien (heumen.nl/bespaar-op-energiekosten-door-gratis-huisbezoek-energiecoach)

Ik wil aan de slag, maar kan of wil niet alles zelf bekostigen. Welke regelingen zijn er eigenlijk?

Voor de financiering van zonnepanelen, isolatie, LED-verlichting of warmtepomp kun u bij de gemeente Heumen een duurzaamheidslening afsluiten. Deze lening wordt tegen gunstige voorwaarden aangeboden. Op www.energiesubsidiewijzer.nl(externe link) kunt u alle subsidiemogelijkheden en mogelijkheden om te lenen zien.

In Nederland zijn er allerlei ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Zo moeten alle woningen in 2050 van het aardgas af zijn. Is het dan wel verstandig om nu te investeren in mijn woning?

Meestal wel. De eerste en belangrijkste stap is namelijk het goed isoleren van uw woning. Omdat uw woning de warmte dan beter vast houdt, heeft u veel minder warmte nodig. Deze warmte kan vervolgens op een duurzame manier worden opgewekt. Daarom is het advies altijd om eerst te investeren in woningisolatie. Denk aan het isoleren van uw vloer, dak, muur en dubbel glas. Als u investeert in maatregelen waarmee u energie bespaart, betaalt u elk jaar lagere energiekosten. Dankzij de lagere energierekening, kunt u de investering terugverdienen. Zo bereidt u zich goed voor op de toekomst én woont u in een comfortabele woning.

Voor nieuwbouw en woningen die compleet worden gerenoveerd is het interessant om te investeren in technieken om volledig gasloos te worden. De energievraag van deze woningen is namelijk al heel laag door de goede isolatie. Maar voor bestaande woningen is de overstap naar gasloos op dit moment nog financieel minder interessant, vanwege de hoge investeringskosten.

Hoe vraag ik een betrouwbaar advies voor energiebesparende maatregelen in mijn woning aan?

Wilt u juist ‘grotere’ maatregelen treffen, zoals het isoleren van uw dak, gevel of vloer, of overweegt u dit? Dan kan het een uitdaging zijn om te bepalen hoe u dit aan gaat pakken en waar u begint. De adviseur van het Energieloket Heumen kan u meer vertellen over de mogelijkheden van verduurzamen van uw woning. 

Daarnaast ondersteunt de gemeente Heumen huiseigenaren met gestandaardiseerde energierapporten. Een bouwkundig energieadviseur heeft een maatwerk energieadvies opgesteld voor negen voorbeeldwoningen. Het energie adviesrapport geeft inzicht in mogelijke maatregelen, benodigde investeringen en wat deze maatregelen opleveren aan comfort en energiebesparing. Daarbij wordt aandacht aan subsidie mogelijkheden en financiering van maatregelen besteed. 
De energierapporten bevatten veel tips om te besparen op gas en stroom.

Voor een advies op maat voor uw eigen woning kunt u een vakbekwame en betrouwbare energieadviseur vinden via www.maatwerkadviesvoorwoningen.nl(externe link). Gemiddeld kost een maatwerkadvies 200 tot 300 euro, maar er zijn verschillen. Het is verstandig om 2 of 3 offertes te vragen van gecertificeerde adviseurs. Adviseurs mogen zelf de prijs bepalen voor hun maatwerkadvies. Tenslotte is betrouwbare en gestandaardiseerde informatie over het verduurzamen van woningen ook te vinden op www.milieucentraal.nl/energie-besparen(externe link) en op www.verbeterjehuis.nl(externe link).