Wilt u iets voor elkaar krijgen bij de gemeente, maar weet u niet hoe? Vraagt u zich wel eens af hoe de beslissingen worden genomen in de gemeenteraad? Denkt u wel eens dat u dat beter zou kunnen? Volg dan de cursus Politiek Actief voor de gemeente en ontdek het! 

De gemeente vindt het belangrijk om inwoners te betrekken bij besluitvorming. Daarom leggen we graag uit hoe de lokale politiek is georganiseerd. Dat doen we samen met ProDemos - Huis voor democratie en rechtstaat  - en de gemeente Mook en Middelaar in de cursus Politiek Actief. Naast het opdoen van theoretische kennis, leert u vaardigheden zoals debatteren. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoet u ook lokale politici om ervaringen uit de praktijk te horen. Als afsluiting bezoekt u een raadsvergadering.

Aanmelding gesloten

Geïnteresseerden konden zich tot 12 juli 2021 aanmelden. Inmiddels is de cursus volgeboekt. Indien u ook belangstelling heeft, mail dan naar griffie@heumen.nl dan komt u op de reservelijst. Als mensen zich afmelden kunnen we u alsnog benaderen. Deelname is gratis.

5 woensdagen

De cursus begint op woensdag 8 september 2021 en bestaat uit 5 bijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden in de avond (19.30 - 22.00 uur) plaats en afwisselend op een locatie in Malden of Mook en Middelaar. 

Bijeenkomst 1: introductie en kennismaking - Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van
de gemeente?
- Verkiezingen / politieke partijen

8 september
Malden

Bijeenkomst 2: de gemeente - Hoe werkt de gemeente?
- De besluitvorming binnen de gemeente
- Beïnvloeden van de besluitvorming
15 september
Mook en Middelaar
Bijeenkomst 3: de gemeenteraad - Taken en rollen van de gemeenteraad
- De instrumenten van een raadslid
- Speeddaten met gemeenteraadsleden
29 september
Malden
Bijeenkomst 4 - Training overtuigend debatteren 6 oktober
Mook en Middelaar
Bijeenkomst 5 - Basiskennis gemeentefinanciën
- Raadsvergadering bijwonen
13 oktober
Malden