“Was de rookmelder niet afgegaan, dan waren we er niet meer geweest”

Modern meubilair en oplaadbare apparaten zorgen voor hevigere en gevaarlijkere branden. Chiara uit Schiedam overkwam het onlangs toen een oplader ’s nachts in brand vloog: “Ik ben niet alleen mijn twee honden kwijt, maar ook al mijn bezittingen. De brandweer zei dat het een kwestie van seconden was. Als we de rookmelder niet hadden gehoord, hadden ook mijn kinderen en ik het niet overleefd.” Deze maand organiseert Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting de campagne ‘Rookmelders redden levens’ om slachtoffers van een woningbrand te voorkomen.

De brand bij Chiara staat niet op zich. Joost Ebus van Instituut Fysieke Veiligheid (IFV): “Ik zie het dagelijks; branden die zich veel sneller ontwikkelen dan vroeger. En we weten uit recent onderzoek van de Brandweeracademie dat de rook die daarbij vrijkomt ook veel dodelijker is. Dat komt door de materialen die gebruikt worden in meubilair, maar ook door de batterijen in oplaadbare apparaten. Als die in brand vliegen, staat je kamer binnen de kortste keren vol zeer giftige rookgassen en grote hoeveelheden roet. En dan hebben we het eerder over seconden dan over minuten.” 
Iedereen moet weten hoe apparatuur veilig te gebruiken en op te laden. En mocht er dan onverhoopt toch brand ontstaan, dan moet je op tijd gealarmeerd worden. Joost: “Elke seconde dat jij eerder weet dat er brand is, geeft je kostbare tijd om veilig buiten te komen. Rookmelders zijn daarbij echt van levensbelang.”

Rookmelders verplicht in alle woningen

Per 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om in je woning op elke etage met een verblijfsruimte een rookmelder te hebben. Op de campagnewebsite www.rookmelders.nl vind je een handige online tool die een persoonlijk advies geeft hoeveel rookmelders je nodig hebt om aan de rookmelderplicht te voldoen. Ook vind je er advies waaraan je een goede rookmelder herkent, waar je ze moet plaatsen en hoe te onderhouden. En tips om brand te voorkomen, hoe oplaadbare apparaten veilig op te laden en hoe je bij brand veilig buiten komt.  

‘Rookmelders redden levens’ is een campagne van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken; een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het IFV en het Verbond van Verzekeraars om het aantal slachtoffers van woningbranden in Nederland tot een minimum te beperken.