De maand oktober staat ieder jaar in het teken van de Brandpreventieweken. Dit jaar staat het thema ‘Rookmelders redden levens’ centraal. Rookmelders zijn van levensbelang en daarom worden ze vanaf 1 juli 2022 verplicht in elke woning. Brandweer Gelderland-Zuid en gemeente Heumen leggen graag aan u uit hoe dit zit.

Waarom worden rookmelders verplicht?

Het is van levensbelang om werkende rookmelders in uw woning te hebben. Een brand kan binnen 3 minuten tot levensgevaarlijke situaties leiden. Rookmelders waarschuwen u om op tijd te kunnen vluchten uit uw woning. 

Wat houdt de rookmelderverplichting in?

De verplichting van rookmelders houdt in dat op iedere verdieping van uw woning waar een verblijfsruimte aanwezig is, minstens één rookmelder in de vluchtweg geplaatst moet worden. Met een verblijfsruimte bedoelen we kamers zoals een slaapkamer, woonkamer, badkamer of keuken. In de meeste gevallen moet de rookmelder in de gang of overloop worden opgehangen.

Wie is verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders?

De verantwoordelijkheid om te voldoen aan deze wet ligt bij de eigenaar van de woning. Als u een woning huurt en er nog geen rookmelders in uw woning hangen, dan kunt u hierover contact opnemen met uw verhuurder. Brandweer Gelderland-Zuid en gemeente Heumen informeren u nu al over deze wettelijke plicht. U heeft dan nog ruim de tijd aan de verplichting van rookmelders te voldoen.

Welke rookmelders en waar moet je deze moet plaatsen?

Het plaatsen van een rookmelder kan heel eenvoudig. Maar welke melder kan ik het beste kopen? En waar? Op welke plaats moet de melder precies hangen en hoe doe ik dat? En hoe onderhoud ik mijn rookmelders? Antwoorden op deze vragen kunt u op meerdere manieren krijgen:

  • Volg het webinar van Brandweer Gelderland-Zuid. Dit webinar kunt u volgen op een moment  dat het u uitkomt. Het webinar is gratis te volgen en te vinden via www.vrgz.nl/rookmeldersreddenlevens
  • Ga naar Rookmelders.nl. Hier vindt u de Rookmelderwijzer en krijgt u advies over hoeveel rookmelders u het beste kunt ophangen en op welke plaats. Ook vindt u hier meer informatie over verschillende soorten rookmelders en het onderhoud hiervan.