Twijfelt u over uw relatie? Of is uw relatie beëindigd? Op deze pagina vindt u tips die u kunnen helpen bij relatietwijfels, leest u waar u allemaal aan moet denken als u uit elkaar gaat en is te vinden waar je als kind of jongere terecht kunt met vragen als je ouders gaan scheiden.

Relatietwijfels

In bijna elke relatie loopt het wel eens niet zo lekker. Gelukkig is dit vaak op te lossen door met elkaar te praten. Maar soms kom je er alleen of samen niet uit. U heeft twijfels over uw relatie, wat nu? Hieronder staan tips die kunnen helpen.

Praat met elkaar

Vertel elkaar wat u dwars zit. Luister naar elkaar, laat elkaar uitpraten en stel vragen. Zoek samen naar oplossingen. Komt u er niet uit? Zoek dan professionele hulp.

Praat erover

Loopt het niet lekker tussen u en uw partner? Praat erover! Praten over wat u dwars zit kan enorm opluchten. Kies een goede vriend of vriendin, een familielid of iemand anders die u vertrouwt en blijf er niet alleen mee rondlopen.

Zoek professionele hulp

Huisarts

Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen? Maak een afspraak met de huisarts en bespreek wat u dwars zit. Als het nodig is kan de huisarts u doorverwijzen zodat u de juiste ondersteuning krijgt.

Maatschappelijk werk

Een maatschappelijk werker kan met u meedenken en kan helpen een oplossing te zoeken voor uw problemen. Iedereen kan hiervoor terecht bij Sterker sociaal werk. Een verwijsbriefje van bijvoorbeeld een arts is niet nodig. U kunt contact opnemen met een consulent via: heumen@sterker.nl of bel naar: 088 001 13 33 

Relatietherapeut

Wilt u er alles aan doen om samen verder te gaan? Dan kan relatietherapie een goede stap zijn. Het is belangrijk dat u hier beiden achter staan. Er zijn verschillende relatietherapeuten in de omgeving van Heumen. Kijk eens rond op internet of neem contact op met de huisarts.

Relatietwijfels en kinderen

Als ouders regelmatig ruzie maken in het bijzijn van hun kind(eren) dan kan dit een grote invloed hebben op het kind. De kans is bijvoorbeeld groot dat kinderen dit gedrag gaan kopiëren. Het is belangrijk om u hier bewust van te zijn. Meer lezen? Kijk eens op de website van de GGD Gelderland Zuid(externe link).

Wij gaan uit elkaar

Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis. Het kost u en uw kind(eren) veel tijd en energie om te wennen aan de nieuwe situatie die de scheiding met zich meebrengt. Terwijl u worstelt met uw emoties moet u tegelijkertijd uw kinderen opvangen en van alles regelen. Dit kan u het gevoel geven niet meer te weten waar u moet beginnen en bij wie u moet zijn met al uw vragen.

Ook na de scheiding kunt u voor uitdagingen komen te staan, denk aan alleenstaand ouderschap, verlies sociale contacten, praktische zaken of aan een nieuw samengesteld gezin.

Wat betekent dit voor mijn kinderen?

Een scheiding is niet alleen moeilijk voor (ex)partners, maar ook voor de kinderen. Bij een scheiding ga je uit elkaar als partners maar je blijft ouders van je kinderen. Er zijn immers geen ex-ouders. Gelukkig kun je als ouder(s) veel doen om deze periode voor jullie zelf en jullie kind(eren) makkelijker te maken. Probeer jullie relatie in goed overleg te beëindigen en verplaats je in je kind(eren). Er zijn verschillende organisaties die je hier bij kunnen helpen. Kijk voor meer info op de website van de GGD Gelderland-Zuid(externe link).

Wilt u voorkomen dat uw kind negatieve gevolgen ervaart van de scheiding? Volg dan de online training van Villa Pinedo(externe link).

Hoe maak je een scheiding bespreekbaar? Lees er alles over op de website van stichting Jonge Helden(externe link).

Ouderschapsplan

Als u uit elkaar gaat en minderjarige kinderen hebt moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan afspraken over de opvoeding en verzorging van uw kind(eren). Voor gehuwde en geregistreerde ouders is een ouderschapsplan wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. De invulling van een ouderschapsplan is maatwerk en afhankelijk van verschillende factoren. Kijk op de website van de Rijksoverheid(externe link)www.rechtwijzer.nl(externe link) of www.GGD Gelderlandzuid.nl(externe link).

Impact van de scheiding

Een scheiding brengt allerlei gevoelens met zich mee. Blijf er niet mee zitten, maar praat erover en zoek hulp als dit nodig is. Het maatschappelijk werk van sterker sociaal werk kan u hiermee helpen of doorverwijzen. Een verwijsbriefje van bijvoorbeeld een arts is niet nodig. U kunt contact opnemen met een consulent via: heumen@sterker.nl of bel naar: 088 001 13 33

Praktische regelzaken

Als u gaat scheiden of uit elkaar gaat moet er veel geregeld worden. Denk aan zaken als belastingen, alimentatie, huisvesting, een ouderschapsplan, toeslagen en de scheidingsprocedure. Via de scheidingswijzer van de Rijksoverheid kom je er snel achter wat je moet regelen en waar je recht op hebt. Vul je situatie in en maak de persoonlijke checklist. Ook geeft de website www.echtscheiding-wijzer.nl(externe link) veel informatie.

Alle veranderingen door een scheiding hebben ook invloed op uw financiële situatie. Als u hierover vragen heeft kunt u hiermee terecht bij het algemeen maatschappelijk werk van sterker sociaal werk en bij de gemeente Heumen. Het kan ook gebeuren dat er - mede door de scheiding - schulden ontstaan (bijvoorbeeld door een hypotheekschuld). U kunt dan terecht bij schuldhulpverlening van de gemeente Heumen.

Na een scheiding zult u beiden of één van u nieuwe woonruimte nodig hebben. Dit is vaak lastig te vinden. Belangrijk is dat u bent ingeschreven bij de woningbouwvereniging(externe link). Soms is het fijn dat er iemand met u meedenkt bij dit zoekproces. Dit kan bij het algemeen maatschappelijk werk van Sterker sociaal werk.

Advocaat

Een scheiding aanvragen gaat altijd via een advocaat middels een verzoekschrift aan de rechtbank. U kunt het verzoekschrift samen met uw partner indienen, maar u kunt het ook alleen doen (eenzijdig verzoek). Dit kan ook via een mediator. Een mediator zal hier ook een advocaat voor inschakelen als u getrouwd bent. Bent u niet getrouwd maar samenwonend? Dan is een advocaat niet nodig wanneer u uit elkaar gaat. Een advocaat kan wel nodig zijn voor het regelen van alimentatie of een boedelscheiding als u hier zelf niet uitkomt. Kijk op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Mediator

Een mediator is een professioneel bemiddelaar en kan u helpen om samen in goed overleg afspraken te maken. Bijvoorbeeld over de kinderen of alimentatie. Een mediator helpt met het inzichtelijk maken van verschillende belangen en helpt mee bij het zoeken naar een oplossing wanneer u er samen niet uitkomt. Een mediator schakelt een advocaat in die de procedure bij de rechtbank voert als u getrouwd bent. Er zijn ook mediators die advocaat zijn, het is dan niet nodig om een aparte advocaat in te schakelen. Zoek een mediator via www.mediation-vinden.nl(externe link) of  een advocaat via www.verenigingfas.nl(externe link).

Juridisch loket

Het Juridisch loket geeft gratis juridisch advies en kan u op weg helpen met handige informatie, tips en voorbeeldbrieven. Wanneer het loket uw vraag niet kan beantwoorden verwijzen ze door naar de juiste instantie. Dat kan bijvoorbeeld een advocaat, een mediator of de gemeente zijn. Kijk op www.juridischloket.nl(externe link).

Kosten

Een scheiding brengt verschillende kosten met zich mee. Denk hierbij aan kosten voor een advocaat en griffierecht (voor het voeren van de procedure bij de rechtbank). Eventueel kunnen daar extra kosten bijkomen, zoals kosten voor een mediator, voor het opvragen van uittreksels of advieskosten (bijvoorbeeld voor een belastingconsulent of fiscalist). In sommige gevallen komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Kijk op www.rechtspraak.nl(externe link).

Wij zijn uit elkaar

U bent al een tijdje uit elkaar. Nog steeds kunt u tegen bepaalde zaken aanlopen. Op deze pagina leest u hoe u hier mee om kunt gaan.

Praat met mensen

Praten over wat u dwars zit kan enorm opluchten. Kies een goede vriend of vriendin, een familielid of iemand anders die u vertrouwt en blijf er niet alleen mee rondlopen.

Maatschappelijk werk

Een maatschappelijk werker kan met u meedenken en kan helpen een oplossing te zoeken voor uw problemen. Iedereen kan hiervoor terecht bij Sterker sociaal werk. Een verwijsbriefje van bijvoorbeeld een arts is niet nodig. U kunt contact opnemen met een consulent via: heumen@sterker.nl of bel naar: 088 001 13 33.

Wij zijn het niet eens

Soms is het lastig het samen eens te zijn, bijvoorbeeld over de opvoeding van uw kind(eren). Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw ex afspraken niet nakomt of u vindt dat de huidige omgangsregeling niet bij jullie kind past. Probeer er samen uit te komen, eventueel met behulp van een mediator. Komt u er dan nog niet uit dan kunt u de hulp inschakelen van een (familierecht)advocaat. De advocaat kan ook uitleggen hoe zinvol of haalbaar een gang naar de rechter is. De rechtbank ziet het liefst dat ouders het samen oplossen.

Ik ben ouder en heb een nieuwe relatie

Een nieuwe relatie is fijn, maar soms ook ingewikkeld. Hoe snel laat je je kinderen kennismaken met je nieuwe partner? Misschien heeft je nieuwe partner ook kind(eren), wanneer laten jullie de kinderen kennismaken met elkaar?

Mijn ouders gaan uit elkaar

Als je ouders uit elkaar gaan verandert er ook veel voor jou. Hier kun je lezen wat de scheiding voor jou betekent en vind je informatie die jou kan helpen tijdens en na de scheiding.

Praat met je ouders

Het is belangrijk dat je ouders weten hoe jij je voelt. Ze kunnen dat niet altijd aan jou zien. Praat daarom met je ouders en vertel ze hoe het met je gaat. Geef aan wat jij belangrijk vindt en waarom. Vind je het moeilijk om met je ouders te praten? Misschien ken je iemand die jou kan helpen. Bijvoorbeeld je opa of oma of een juf.

Wat betekent dit voor jou?

Als je ouders zijn gescheiden of gaan scheiden is dat meestal erg verdrietig. Vaak gaat na een scheiding je moeder of je vader ergens anders wonen. Jullie wonen dan niet meer allemaal samen in één huis. Je gaat dan bij je moeder wonen, of bij je vader. Het kan ook zijn dat je om de beurt bij je vader of moeder gaat wonen. Dat betekent vaak ook dat je twee keer je verjaardag viert en vaker op vakantie gaat. Heb je vragen over de scheiding? Neem dan eens een kijkje op de website Ouders uit elkaar(externe link).

Maatschappelijk werk

Een maatschappelijk werker kan met u meedenken en kan helpen een oplossing te zoeken voor uw problemen. Iedereen kan hiervoor terecht bij Sterker sociaal werk. Een verwijsbriefje van bijvoorbeeld een arts is niet nodig. U kunt contact opnemen met een consulent via: heumen@sterker.nl of bel naar: 088 001 13 33.

Websites over scheiden

Gelukkig zijn er veel websites waarop je informatie kunt vinden als je ouders gaan scheiden. Ook kun je praten met kinderen die in dezelfde situatie zitten. Soms helpt dat, omdat zij precies weten hoe het voelt als je ouders gaan scheiden. Kijk eens op de volgende websites!

Villa Pinedo

Op de website van Villa Pinedo(externe link) kun je ervaringen over de scheiding met andere kinderen uitwisselen en kun je lezen hoe kinderen van gescheiden ouders hiermee omgaan. Je kunt hier ook een buddy aanvragen. Dit is een jongere met gescheiden ouders met wie jij over de scheiding kan praten.

Voor jonge helden

De website voor jonge helden is er speciaal voor kinderen en jongeren die iets verdrietigs meemaken, zoals de scheiding van hun ouders. Op hun website(externe link) kun je lezen hoe je je kunt voelen als je zoiets meemaakt. Ook vind je er tips en filmpjes van kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Kindertelefoon

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8 tot en met 18 jaar die in vertrouwen willen praten, bijvoorbeeld over de scheiding van je ouders. Je kunt met de kindertelefoon bellen, chatten of een bericht plaatsen op de website(externe link). Bellen is gratis en anoniem, het telefoonnummer is 0800 0432.

Rechtbank

Soms zijn jij en je ouders het niet eens over bij wie je gaat wonen. Een kinderrechter kan dit dan bepalen. De rechter kiest altijd voor de oplossing die voor jou het beste is. Ben je 12 jaar of ouder? Dan vraagt de kinderrechter altijd om jouw mening, we noemen dat hoorrecht. Als je jonger bent kan je de rechter vragen of hij rekening wil houden met jouw mening, bijvoorbeeld door een brief te schrijven. De rechter zal dan rekening houden met jouw mening. Hij beslist wat hij denkt dat het beste voor jou is. Je leest er alles over op de website van de rechtbank(externe link).

Wanneer ben je bij wie?

Als je ouders gaan scheiden moeten ze, als jij nog geen 18 bent, een ouderschapsplan maken. Hierin staan allemaal afspraken over jou en - als je die hebt - je broers en zussen. Wanneer ben je bij je moeder? En wanneer bij je vader? Hoe houden je ouders elkaar op de hoogte over hoe het met jou gaat, bijvoorbeeld op school? Je ouders kunnen hier zelf afspraken over maken, maar ze kunnen ook hulp vragen van bijvoorbeeld een advocaat. Je ouders zullen al die afspraken maken op de manier die ze voor jou het beste vinden en ze zullen ook aan jou vertellen welke afspraken ze gemaakt hebben.

Familie, vrienden en school

Familie en vrienden zijn een deel van jouw sociale netwerk, ze willen tijdens en na je scheiding graag voor je klaar staan. Ze zijn belangrijk omdat je nu alle steun en troost kunt gebruiken. Het is fijn als er iemand voor je klaar staat en naar je luistert en die je helpt om de zaken in een juist perspectief te zien. Maar het kan ook zijn dat jouw verdriet hen ‘triggert’ waardoor ze zich afzetten tegen je ex-partner. Het wordt dan extra lastig om nog te kunnen kijken naar je eigen aandeel in de scheiding of het conflict, maar ook naar wat je zelf kunt veranderen. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Soms heb je misschien wel meer aan mensen die je ook de andere kant durven laten zien.

Familie en vrienden

Het is voor kinderen belangrijk om, tijdens en na de scheiding, goed contact te houden met familie en grootouders. Juist door de scheiding verandert er al zoveel. Als de situatie bij familie en opa en oma blijft zoals het was, kan dit rust bieden en een veilige plek. Familie en opa en oma kunnen juist voor rust en continuïteit zorgen op het moment dat de wereld van de kinderen als het ware instort.

Eén gouden regel: "Spreek geen kwaad over de vader of moeder van je kleinkind". Want als je dat wél doet, komen de kleinkinderen niet graag meer naar je toe. Dit geldt natuurlijk ook voor andere familieleden. Kinderen zijn namelijk loyaal aan hun beide ouders; ze verdragen het niet dat een van hun ouders zwart wordt gemaakt.

Tips voor familie om kinderen rondom de scheiding te helpen

  • Zeg geen nare dingen over de andere ouder in het bijzijn van de kinderen
  • Wees onpartijdig en neutraal
  • Biedt de kinderen een luisterend oor, geef ze de ruimte om gevoelens te uiten en geef ze wat extra aandacht
  • Doe leuke dingen met de kinderen, zo vergroot je de kans om, ook in de toekomst, een goede relatie met ze op te bouwen
     

Tips over het vertellen van de scheiding aan familie en vrienden

  • Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het vertellen dat je wilt gaan scheiden. Wanneer je hebt besloten niet verder te willen, is het van belang dit te vertellen op het moment dat jullie allebei achter de scheiding staan
  • Belangrijk is om het eerst aan de kinderen te vertellen. Pas daarna kun je familie en vrienden inlichten. Je moet er namelijk niet aan denken dat kinderen het eerder van anderen horen dan van hun eigen ouders
  • Benadrukken dat jullie een vechtscheiding willen voorkomen. Met behulp van bijvoorbeeld een mediator kun je in goed overleg op een goede manier uit elkaar gaan.
     

Scheiding en school

Onderzoek laat zien dat kinderen en jongeren van wie de ouders uit elkaar gaan meer problemen hebben dan kinderen of jongeren uit gezinnen die intact zijn. Zo presteren ze slechter op school, vertonen ze vaker gedragsproblemen en hebben ze meer moeite met vriendschappen. Kinderen en jongeren brengen een groot deel van hun tijd door op school, zodoende heeft de school een belangrijke rol in hun leven. Het is daarom goed om je als ouders te verdiepen in de school van je kind(eren). Ook is het van belang dat je de school op de hoogte brengt over veranderingen in de gezinssituatie. Wil je als ouders in gesprek gaan met school dan kan dat natuurlijk altijd met de leerkracht van je kind, maar je kan ook in gesprek gaan met de consulent school en opvoeding die aan de school van jouw kind(eren) verbonden is.

De leerkrachten en/of docenten kunnen een verschil maken als ze weten wat er aan de hand is en daardoor de leerling een luisterend oor en begrip bieden.