Eenzaamheid is een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of minder contact hebben met andere mensen dan gewenst. Iemand met weinig contacten voelt zich niet per se eenzaam en iemand met veel contacten kan zich toch eenzaam voelen.

Vaak gaat dit samen met negatieve gevoelens: leegte, verdriet, angst en zinloosheid. Ook met lichamelijke of psychische klachten. Dit kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Gelukkig zijn mensen er steeds vaker open over. Dat helpt om er iets aan te doen.

Drie vormen van eenzaamheid

  • Emotionele eenzaamheid → ondanks voldoende sociale contacten behoefte hebben aan een hechte, emotionele band met iemand
  • Existentiële eenzaamheid → behoefte aan er toe doen en zinvol bezig te zijn
  • Sociale isolatie → behoefte aan meer sociaal contact op een dag

Wanneer in actie komen?

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Bijvoorbeeld nadat de partner overlijdt, tijdens een depressie, na een verhuizing of als de gezondheid minder wordt. In veel gevallen verdwijnt dat gevoel vanzelf. Het wordt een probleem wanneer iemand zich ernstig of voor langere tijd eenzaam voelt. Dan kan het zo erg worden, dat het steeds moeilijker wordt om er zelf uit te komen. Soms is een klein duwtje in de rug om meer mensen te ontmoeten genoeg, soms is er meer nodig. Kom in actie!

Zelftest

U kunt voor uzelf of een ander een zelftest over eenzaamheid(externe link) doen, om een indruk te krijgen van de situatie.