Het is mooi weer en daarom een goede tijd om een duofiets te lenen! De fietsen zijn bedoeld voor inwoners van onze gemeente die vanwege hun leeftijd of een beperking niet zelfstandig kunnen fietsen. Met de duofiets kunnen zij eropuit, buiten bewegen én iets leuks doen met een familielid of andere bekende. De duofietsen zijn gratis te reserveren en worden beheerd door vrijwilligers in Heumen, Nederasselt en Overasselt.

Met de duofiets-uitleen willen wij bevorderen dat zoveel mogelijk inwoners buiten kunnen bewegen. Daarnaast is het een mooie manier om buitenshuis te komen en samen met anderen iets te ondernemen. Conny van der Aalsvoort (Sterker sociaal werk) heeft als projectleider het Heumense duofiets-project op gang gebracht. Conny: “Een tochtje op de duofiets is een leuke ervaring. Sommige mensen komen weinig buiten, bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben of ziek zijn. Dan kan de wereld klein worden. Hoe fijn is het dan als u weer eens kunt fietsen en de wind door uw haren kunt voelen.”

Wat is een duofiets?

Een duofiets is een driewiel-tandem waarop je met z’n tweeën naast elkaar zit. Zo kan iemand onder begeleiding fietsen op een stabiele fiets. U kunt samen trappen maar ook het trappen af en toe overlaten aan uw fietsmaatje. De duofiets heeft verschillende versnellingen. Twee van de drie leenfietsen hebben elektrische ondersteuning. Door de draaibare bijrijdersstoel is het makkelijk op- en afstappen. De stoeltjes zijn voorzien van een rugleuning.

Hoe werkt het?

Er staan duofietsen in Heumen, Nederasselt en in Overasselt. De fietsen zijn te reserveren via www.heumen.nl/duofietsen. U komt via de site in contact met een vrijwilliger en na reservering is de fiets op de afgesproken tijd en locatie beschikbaar. De vrijwilliger geeft op de locatie duidelijke uitleg en de gelegenheid een proefrondje te maken. Daarna kiest de huurder zelf zijn route in de omgeving. Na afloop wordt de fiets weer teruggebracht naar dezelfde locatie.