Op 26 april 2024 heeft burgemeester Joerie Minses tijdens de Lintjesregen vier inwoners van de Gemeente Heumen namens de Koning mogen berichten dat zij zijn benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’. Stuk voor stuk personen die zich vele jaren belangeloos hebben ingezet voor de gemeenschap.

De heer J.J.W. (John) Nicolasen (61) uit Overasselt

Lid in de Orde van Oranje Nassau
John Nicolasen is 8 jaar als hij lid wordt van voetbalvereniging Overasseltse Boys. Het begin van een gepassioneerde verbintenis die in een veelvoud van vrijwilligersactiviteiten uitmondt. Behalve als (nog steeds) actieve speler vervult clubman John meerdere functies binnen Overasseltse Boys.

Eerst als jeugdleider, later als jeugdtrainer, dan wordt hij lid van de Technische Commissie, actief in de Evenementencommissie, lid van de Jeugdcommissie en mede dankzij hem worden er scheidsrechtersopleidingen gegeven. Inmiddels maakt hij deel uit van het bestuur en is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwen en de velden.

Naast het voetbal heeft John nog een andere passie en dat is het carnaval. Carnavalsvereniging De Strandjutters en John zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat al 40 jaar. In de jaren tachtig wordt John lid van de Raad van Elf, inmiddels zelfs voorzitter, en samen steken zij bij alle activiteiten de handen uit de mouwen. Dat John een aanwinst was en nog steeds is, blijkt uit de kwaliteit van de pronkzittingen en uit de enorme groei die de vereniging heeft doorgemaakt. De inzet van John heeft ertoe geleid dat hij bij 11 jaar voorzitterschap tot erelid is benoemd. Wat zeker niet onderbelicht mag blijven is dat hij binnen de vereniging degene is die voor de attenties zorg draagt.

Een ander onderwerp waar John veel aandacht en tijd aan besteedt, is het milieu. Samen met vrijwilligers van de Overasseltse Boys wordt er twee keer per jaar een succesvolle Zwerfvuilactie georganiseerd. ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’ is tenslotte John ten voeten uit. Als een van de eerste bewoners van de wijk het Merelnest in Overasselt nam hij het initiatief om buurtvereniging ‘de Lage Merels’ op te richten. In deze buurtvereniging is iedereen actief, maar het is John die de kar trekt.

De heer R.A.C. (Rob) Lock (81) uit Malden

Lid in de Orde van Oranje Nassau
Na zijn studie aan de universiteit van Vancouver in Canada strijkt bioloog Rob Lock met zijn gezin in 1975 in Malden neer. Als in 1978 de Vereniging Vrienden van de Heemtuin Malden wordt opgericht, spreekt Robs lidmaatschap haast vanzelf. Als overbuurman van de Heemtuin heeft hij het terrein mede vormgegeven en levert hij bijdragen aan de ontwikkeling van dit bijzondere natuurgebied. Daarnaast is hij ook in die eerste jaren bestuurslid. Vanaf 2011 is hij zeer actief in de beheergroep waarbij met name de zorg voor de vennen veel aandacht vraagt. Met Rob als projectleider is het opdrogende ven opnieuw aangelegd en zijn sponsoren voor het project gevonden.

Als bioloog heeft Rob Lock zijn kennis, kunde en kwaliteiten op voorbeeldige en onbaatzuchtige wijze ingezet voor de ontwikkeling en het behoud van een prachtig natuurgebiedje. Mede door zijn inzet is de Heemtuin zeer aantrekkelijk voor wandelaars en andere bezoekers. Het is en blijft een pareltje en van grote lokale en regionale betekenis. Daarnaast is Rob sterk betrokken bij zijn eigen woonomgeving, de Molenwijk. Zo vormt hij samen met andere buurtbewoners in 2007 de Belangenbehartiging Aanwonenden Randwijk (BAR). Rob zet zich stevig in voor een leefbare woonwijk. In de loop der jaren komen onderwerpen als buurtcontact, het organiseren van een buurtfeest, onderhoud openbaar groen, veiligheid in de wijk en energiebesparing aan de orde.

Rob is de initiatiefnemer van een duurzaamheidsproject in de Molenwijk met als doel om als wijkbewoners samen te werken in het realiseren van energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen. Rob, zelf heel enthousiast over de mogelijkheden van zonnepanelen, maakt zich sterk voor een project waarbij de samenwerking met de gemeente, een alles-in-1-aanpak en een financieringsconstructie samenkomen. Dit heeft geleid tot het Zonnepanelenproject, een regeling om zonnepanelen aan te schaffen die uiteindelijk beschikbaar was voor álle inwoners van de gemeente Heumen. Na 10 jaar actieve inzet heeft Rob in 2017 de voorzittershamer overgedragen, maar hij blijft nieuwe ontwikkelingen met grote belangstelling volgen. Zoals het een bioloog betaamt, met een sociaal en groen hart. 

De heer W.J.A. (Willie) van Langen (78) uit Overasselt 

Lid in de Orde van Oranje Nassau
Op Willie van Langen kun je altijd een beroep doen. Als vrijwilliger helpt hij bij elke denkbare gelegenheid in Overasselt waar dat maar nodig is. Zo werkt hij bijvoorbeeld al vele jaren intensief mee aan de vele activiteiten van Stichting Overasselt Promotions. Dit varieert van helpen bij de Vierdaagse doortocht, de intocht van Sinterklaas, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en de Oranjefeesten. Ook bij alle andere gebeurtenissen en organisaties binnen het Overasseltse, is Willie altijd beschikbaar om mee te helpen. Buurderij De Lage Hof bijvoorbeeld, prijst zich gelukkig met een vrijwilliger zoals Willie. 

Sinds 1958 is Willie lid van Tafeltennisvereniging OTTV en sinds 1965 van Overasseltse Boys. Willie staat bij beide verenigingen bekend als een markante persoonlijkheid die volwassenen en, heel belangrijk, de jeugd weet te inspireren tot het uitoefenen van sport en het uitvoeren van vrijwilligerswerk. Bij Overasseltse Boys is Willie flexibel inzetbaar in de kantine en bij de grotere evenementen. De kantine is het maatschappelijke en financiële hart van de voetbalclub en Willie draagt door zijn bindende kracht hieraan zijn steentje bij. 

Daarnaast heeft Willie meer dan 25 jaar op woensdagavond de bardienst verzorgd bij het Verenigingsgebouw Overasselt. Met een lach van oor tot oor verzorgt en vermaakt hij de vele bezoekers. Ook bij de bijeenkomsten van de Zonnebloem of de KBO bijeenkomsten kan men op Willie rekenen. Hij zorgt er zelfs voor dat de wekelijkse kaartmiddag van de senioren tijdens de zomerperiode waarin het Verenigingsgebouw een aantal weken gesloten is, gewoon kan doorgaan. Kortom, een onmisbare vrijwilliger in de Overasseltse gemeenschap.

De heer W.P.M. (Wim) van Gent (75) uit Overasselt 

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Wim van Gent is een vrijwilliger in hart en nieren, actief en zeer betrokken bij meerdere verenigingen. Zo komen zijn handigheid en technische kennis goed van pas als hij als bestuurslid van het Verenigingsgebouw Overasselt verantwoordelijk is voor het groot onderhoud. Wim is het eerste aanspreekpunt als een groep gebruik wil maken van de ondersteunende technische diensten. Hij kent het gebouw door en door en verzorgt technische klusjes en hand- en spandiensten, zoals de bediening van de geluidsinstallatie en het uitlichten van de zaal. Daarnaast besteedt hij veel tijd aan het onderhoud van de technische installatie. 

Voor het Filmcafé is Wim een haast onmisbare schakel en, zonder anderen daarmee te kort te doen, de drijvende kracht achter het Repaircafé. Daarnaast biedt Wim altijd een helpende hand bij de organisatie en uitvoering van allerlei activiteiten van bijvoorbeeld tafeltennisvereniging OTTV en bij de dagbesteding van De Wissel in Overasselt.

Wim is geliefd om zijn bereidheid om te helpen waar hij maar kan. Hij is bij welhaast elk feestelijk evenement, zoals de Vierdaagse doortocht, de intocht van Sinterklaas, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en de Oranjefeesten in Overasselt aanwezig om met zijn kennis, kunde en ruime praktische ervaring, zowel gevraagd als ongevraagd, de meest uiteenlopende taken uit te voeren. Wim is een van die onmisbare vrijwilligers die nodig zijn om een vereniging of evenement draaiende te houden.

Door persoonlijke omstandigheden worden de versierselen die bij de Koninklijke Onderscheiding horen een dag later door burgemeester Minses aan Wim van Gent uitgereikt.

fotografie: Jacqueline van den Boom