Dementie is een verzamelnaam van hersenaandoeningen met als belangrijk kenmerk geheugenstoornissen. Alzheimer is de meest voorkomende vorm. Maar liefst één op de vijf mensen in Nederland krijgt te maken met een vorm van dementie. Ook in Heumen krijgen veel meer mensen te maken met dementie. Wat kunnen we voor hen doen?  Lees er hieronder meer over.

Hoe herken ik dementie?

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon. Meestal valt als eerste op dat iemand steeds vaker vergeetachtig is of zich anders gedraagt dan vroeger. Iemand heeft bijvoorbeeld moeite te onthouden welke dag van de week het is. Of iemand wordt sneller boos. Ook jongere mensen (rond de 40) kunnen de diagnose dementie krijgen.

Alzheimer Nederland heeft een kort overzicht gemaakt van de eerste 10 symptomen(externe link). Ook kunt u op deze website een test(externe link) voor u zelf of voor een ander invullen wanneer u zich zorgen maakt.

Wat kan ik doen bij een vermoeden van dementie?

Huisarts

Maakt u zich zorgen over de geheugenproblemen van uzelf of iemand in uw omgeving? Dan doet u er goed aan om eerst contact op  te nemen met uw huisarts. Uw huisarts kan signaleren wat er aan de hand is en u eventueel doorverwijzen voor aanvullend onderzoek.

Zorgtrajectbegeleider

Vanaf de diagnose maar ook bij een vermoeden van dementie biedt een zorgtrajectbeleider u een luisterend oor. De zorgtrajectbegeleider is een persoonlijk begeleider die gespecialiseerd is in dementie. Hij of zij geeft informatie en advies over leven met dementie, over zorg en ondersteuning en zoekt mee naar oplossingen. Aanmelding en informatie: 024 890 39 08 of via uw huisarts.

Sociaal team 

Wanneer u zich ernstige zorgen maakt over een buurtgenoot die misschien aan het dementeren is, kunt u uw zorgen uitspreken bij het sociaal team Heumen via tel. (024) 358 83 00. U kunt ook mailen naar: sociaalteam@heumen.nl 
Uw melding wordt vertrouwelijk behandeld.

Welke ondersteuning kan ik krijgen voor mezelf of een ander?

Wanneer je dementie hebt of mantelzorger bent van iemand met dementie kun je in de gemeente Heumen verschillende soorten ondersteuning en hulp krijgen.

Zorgtrajectbegeleider

Wanneer de diagnose dementie is gesteld, kan een zorgtrajectbegeleider uw vaste contactpersoon  worden om u zo gedurende het ziekteproces  met raad en daad te helpen. Hij of zij kent de weg en regelt snel de zorg voor u. Ook zorgt de zorgtrajectbeleider ervoor dat alle hulp en zorg goed op elkaar is afgestemd. Aanmelding en informatie: 024 890 39 08 of via uw huisarts.

Sociaal team Heumen

U kunt ook met uw vragen over dementie bij het sociaal team terecht. Bijvoorbeeld over geschikte woningaanpassingen bij dementie, hulpmiddelen of hulp bij het huishouden. Bel naar (024) 358 83 00 of stuur een e-mail

Alzheimercafé Heumen – Mook en Middelaar

 In verband met de Corona-crisis hebben we een alternatief voor de Alzheimer Cafés in de regio gemaakt. We noemen het 'Het Alzheimer Café op TV'. De link naar het filmpje is: https://youtu.be/VG7BrSrpIIw(externe link)

Het Alzheimer Café op TV is bedoeld voor alle bezoekers van alle Cafés die binnen de afdeling Regio Nijmegen worden georganiseerd en verder voor iedereen die geïnteresseerd is. Gespreksleider Loesan Peters gaat in gesprek met Jurgen Claassen, geriater in het Radboud ziekenhuis. Het gesprek gaat over hoe je het beter kunt volhouden thuis, nu het Corona-virus de samenleving, de zorg en alle mensen om ons heen, zoveel beperkingen oplegt. Het is voor iedereen een interessant gesprek dat inzicht geeft. Ook komt Jurgen Claassen met veel praktische tips. 

Normaal gesproken organiseert Het Alzheimercafé elke eerste donderdag van de maand bijeenkomsten voor iedereen die met dementie te maken heeft. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal. Check de agenda(externe link).

Dementiewijzer

In de Dementiewijzer(externe link) vindt u meer informatie over (thuis wonen met) dementie en zijn alle adressen voor hulp en ondersteuning in Heumen voor u op een rijtje gezet.

Mantelzorg Heumen

Zorgen voor een partner, familielid, vriend of buur met dementie is niet eenvoudig. Soms kom je er zelf niet uit of heb je even lucht nodig. Als mantelzorger in Heumen kun je dan voor informatie, vragen of een luisterend oor terecht bij Mantelzorg Heumen(externe link).

Wat kan ik doen voor mensen met dementie in gemeente Heumen?

Vrijwilliger of maatje worden

Wilt u het verschil maken voor mensen met dementie en hun mantelzorgers? Bij Vrijwilligerssteunpunt Heumen(externe link) vindt u verschillende vacatures.

Vergroot uw kennis en vaardigheden over dementie

Doe in 10 minuten tijd de gratis online training(externe link) via Samendementievriendelijk en vergroot uw kennis over dementie en leer meer over hoe u om kunt gaan met mensen met dementie.