De gemeenten in de regio Nijmegen willen een Europese subsidie aanvragen. Daarmee kunnen de gemeenten plannen van hun inwoners financieel ondersteunen. De gemeente Heumen doet ook mee. 

Waar gaat het om?

Het gaat om de zogenaamde LEADERsubsidie. Dat is een financiële bijdrage van de Europese Unie. Die bijdrage is bedoeld voor plannen van inwoners om hun dorp of omgeving te verbeteren.

De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen vragen samen de subsidie aan. Ze willen samen een zogenaamd LEADERgebied worden. Als ze de subsidie krijgen, kunnen ze de plannen van hun inwoners financieel ondersteunen.

Mening van inwoners belangrijk!

Om LEADERgebied te worden, moeten de gemeenten hun inwoners vragen wat zij vinden van hun dorp en omgeving. Dat doen ze met een vragenlijst. Maar ook met een bijeenkomst voor inwoners begin april. Daarover volgt binnenkort meer informatie.

Met de resultaten van de vragenlijst, de bijeenkomst en andere gegevens schrijven de gemeenten de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS). Die moeten ze voor 30 juni inleveren bij de provincie. Uiteindelijk komt er LEADERprogramma met belangrijke onderwerpen voor de periode 2023-2027.


Vragenlijst

In de vragenlijst vragen we u wat u belangrijk vindt voor uw dorp en omgeving. We doen dat op 4 thema's:
1. Ontwikkelingen op sociaal gebied en op het gebied van de economie
2. Klimaat
3. Water en bodem
4. Verbetering van de natuur (veel verschillende dieren en planten)
  
U hoeft niet op alle vragen antwoord te geven. Het is genoeg als u de onderwerpen invult die u het meeste raken. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 10 minuten.

Vragenlijst(externe link)

De resultaten delen we

U kunt uw naam en e-mailadres opgeven. Dan houden we op de hoogte via een nieuwsbrief. Ook delen we dan in mei het voorlopige programma met u. Natuurlijk gaan we zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Zie hiervoor de privacyverklaring.(externe link)

Heeft u vragen?

Jolanda Kemna is de regiocoördinator LEADER Rijk van Nijmegen Maas en Waal. Zij is verantwoordelijk voor dit proces. U kunt haar bellen op 06-13443166 of mailen via j.kemna@drutenwijchen.nl